Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Illustratie uit Talking Dress~Koosje Ruijgrok
Illustratie uit Talking Dress~Koosje Ruijgrok
06 oktober 2012

Pleidooi voor slow fashion

Duurzaamheid in de fashion industry kent vele gezichten. Marieke Eyskoot maakt haar lezeressen in haar boek 'Talking Dress' warm voor 'Slow Fashion'.

In 2011 gaven we in Nederland ruim 14 miljard euro uit aan kleding en schoenen. Dat is 848 euro per persoon en meestal was die persoon een vrouw. Zou de wereld duurzamer worden als we zuiniger worden? Ja, beschrijft Marieke Eyskoot in haar boek ‘Talking Dress’. En mooier ook nog.

Het is erg belangrijk voor het milieu dat we minder kleding kopen, houdt Marieke haar lezers voor. De kledingindustrie is de meest vervuilende op de wereld, op de olie-industrie na. “Buy less, care more! Als je kleren neemt van goede kwaliteit in een tijdloze stijl gaan ze ook veel langer mee, waardoor je daadwerkelijk minder nodig hebt. Het kan je trouwens ook veel tijd voor de spiegel schelen ’s ochtends...”

En dat is meteen een goed voorbeeld van de stijl van haar gids. Marieke beschouwt haar lezeressen als haar vriendinnen, spreekt ze aan met je en vertelt ze alles wat zijzelf weet. En dat is heel veel, want Eyskoot draaide vele jaren mee in fair fashion beweging.

Zelf houdt ze erg van ‘vintage’, jurkjes die een eerdere eigenaresse hadden. “Het is soms wel even goed zoeken, maar dan heb je ook wat! Niet voor niks dragen veel beroemdheden het ook.. Meestal worden kleren die van voor 1920 zijn antiek genoemd, tussen 1920 en 1970 vintage en van na 1970 tweedehands. Als je vintage of tweedehands gaat kopen is het slim om op een aantal dingen te letten: Kijk of er geen grote gaten in zitten, er (veel) knopen missen of andere dingen stuk zijn die je niet kunt of wilt repareren. Pas altijd als het kan, de maten vielen vroeger wat kleiner. De meeste vlekken krijg je er waarschijnlijk niet meer uit.” Enzovoorts.

De schijfster stapt ook graag gewone kledingzaken binnen. Keuze genoeg in Nederland: er zijn maar liefst 15.800 modewinkels, goed voor 82.000 betaalde banen. Maar een makkelijke klant is ze niet en ze raadt alle lezeressen aan: “Stuur een brief of e-mail. Als je klant bent bij een merk en een kledingstuk hebt gekocht, kun je vragen hoe eerlijk het gemaakt is. Stuur het bonnetje op (of scan het in of maak een foto met je telefoon), en vraag naar de omstandigheden bij de textielproductie en kledingfabriek. Hoeveel uur moesten ze ervoor werken? Staat het ze vrij een vakbond te vormen? Hoeveel van het geld dat jij hebt betaald gaat naar hen? Je hebt als klant het recht om dat te weten. Waarom staat dit soort informatie eigenlijk niet op hun website?”
Het is voor een deel vragen naar de bekende weg, want wie dit praktische doe-boek uit heeft, kent de antwoorden al. En heeft zelfs geleerd te breien en knopen aan te zetten.

Talking Dress
Vertelt je alles over eerlijke kleding (en lifestyle).
Marieke Eyskoot
Uitgeverij Altamira
ISBN 978 94 013 0046 9

Website Marieke Eyskoot over Talking Dress