Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Maurits Groen, foto Mischa Keijser
Maurits Groen, foto Mischa Keijser
04 april 2013

Maurits Groen in P+: Master Storytelling

Weinig ondernemers weten zo goed een consumentenproduct ‘emotioneel te laden’, als Maurits Groen dat kan, met zijn WakaWaka Power LED-lamp annex oplader. Het is de kleinste energiecentrale op aarde. De nummer 3 op de Duurzame 100 reisde voor dit nummer van P+ naar Denemarken, een land dat compleet vol staat met decentrale energie. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

Het kan ook ‘company storytelling’ genoemd worden, want dat is wat Groen met de WakaWaka-lamp feitelijk doet. Groen kan heel aanstekelijk vertellen over wat hem allemaal overkomt, sinds hij het idee opvatte om deze LED-lamp met zonnepaneel te gaan produceren, om zo dorpen in ontwikkelingslanden en rampgebieden ’s avonds van licht te voorzien. Veel ‘decentraler’ kan het dus niet. En die markt is maar liefst 1,5 miljard mensen groot.

Hij noemt de WakaWaka Power 'de kleinste decentrale energiecentrale ter wereld'. Dit nieuwe model geeft niet alleen (solar LED-)licht, maar je kunt er ook mobiele telefoons en andere apparaten mee opladen. Dat kan mensenlevens redden, zoals in Syrië, vertelt Groen. Daar wachten sluipschutters totdat mensen de lege accu van hun mobieltje komen opladen op een van de weinige plekken in de stad waar nog wel elektriciteit is. Geen wonder dat er in dit oorlogsgebied belangstelling is voor de 'Power' waarmee je met zonlicht op elke plek je mobiele telefoon kunt opladen.

Groen weet beroemdheden van deze aarde heel knap aan zijn WakaWaka te koppelen. Zo leerde hij de Amerikaanse modeontwerpster Donna Karan (DKNY) kennen via Bill Clinton en zijn Foundation. Karan heeft op zich genomen om de bevolking van Haïti te helpen, door plaatselijke vaklieden in te schakelen bij het maken van modeproducten voor de Westerse markt. Karan weet wat begeerlijk is, maar Groen ook. Zij praten nu concreet over het ontwerpen en maken van een bijzondere handtas, met een speciaal vakje voor het meenemen en onderweg opladen van een WakaWaka Power. De bedoeling is dat de productie van de tas, maar ook de assemblage van de WakaWaka zelf deels in Haïti gaat gebeuren.

Verhalen over toevallige ontmoetingen. Ook die kans grijpt Groen met beide handen aan, door te vertellen over een Italiaanse fan van de WakaWaka-lamp, een investeerder. Laat nu een vriend van diezelfde man ooit (alweer ruim 20 jaar geleden, toen hij 12 jaar oud was) spontaan een fanclubje opgericht hebben voor een toen volstrekt onbekende zanger die hij ergens had gehoord. Diens naam: Andrea Bocelli. Als het meezit (er wordt nu concreet over gepraat), zal de wereld de blinde zanger binnenkort ‘Time to say goodbye’ zien zingen met een WakaWaka in handen, tijdens een benefietconcert. Om licht te brengen in de duisternis...

Ontdekkingen, ook prachtig om het verhaal te ondersteunen. Zo was er een zeer hardnekkige vrouw, die steeds maar bleef mailen en bellen, en van geen ophouden wist. Uiteindelijk besloot Groen toch maar een kopje koffie met haar te gaan drinken. Bleek hij tegenover een Rwandese prinses te zitten, met het meest ongelooflijke levensverhaal ooit. Met 1100 anderen opgedreven in een kerk, tijdens de waanzinnige slachtpartij tegen de Tutsi’s. Zij overleefde het als enige, bedolven onder lagen lijken en afgehakte ledenmaten. Ze woont nu bescheiden ergens tweehoog in Amsterdam, maar was recent wel thuis op bezoek bij de huidige president van Rwanda, om hem te interesseren voor de WakaWaka-lamp: 'Zonder onderwijs (en dus: licht, 's avonds!) is onze jeugd gedoemd om de geschiedenis te herhalen…'

Maar geen enkel ander verhaal spreekt meer tot de verbeelding dan The Story of Succes. Ook dat kan Groen presenteren, in de vorm van records. Zo wisten Van Gestel en hij via de crowdfunding platforms OnePlanetCrowd en Kickstarter in totaal een bedrag van meer dan 750.000,- dollar bijeen te brengen, een overschrijding van 854 procent van het target. Daarvoor tekenden ruim 7.000 investeerders en voor-aanschaffers. Inderdaad: recordaantallen.
Er deden mensen uit letterlijk de hele wereld aan mee. Daardoor kon de WakaWaka Power onmiddellijk in productie worden genomen -zonder banken of beleggers met puur financiële motieven. De 'Powers' gaan daardoor nu de wereld over: naar Somalië, Soedan, Sierra Leone etc., maar ook naar pakweg Australië, Duitsland, de VS.

Trouwens, over de VS gesproken: wisten wij al dat nu ook de gigantische warenhuisketen Walmart in elke vestiging de WakaWaka in het assortiment wil opnemen? En de grootste webwinkel ter wereld: Amazon.com?

 

Website WakaWaka 

Abonneren op P+ People Planet Profit