Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Mi Band
Mi Band
21 april 2015

Stappenteller Mi Band berekent zelfs benzinebesparing

Zet elke dag 8000 stappen om gezond te blijven. En lees op je Mi Band tegelijkertijd af hoeveel benzine je hebt bespaard door te lopen: een halve liter.

Uit China komt een geniaal gezondheidsbandje, geproduceerd door Xiaomi. Zonder enig overdrijven: Apple moet schrikken van deze technologie. Wie een polsbandje wil gebruiken bij een gezonde leefstijl hoeft echt straks echt geen dure Apple Watch te kopen. Ook deze Mi Band is gesynchroniseerd met een smartphone (iPhone of Android) en kan trillen wanneer er een telefoontje binnenkomt. Het is bovendien een stappenteller, die ’s nachts ook nog even het aantal uren diepe slaap en lichte slaap meet. De Mi Band heeft een batterijduur van maar liefst 30 dagen.  Een sensor die ‘military grade’ is. En fraaie software om alle scores op de GSM af te lezen. Tot en met het aantal verbrande calorieën.

En dus ook een theoretische besparing op brandstof. Op de dag dat wij 8740 stappen zetten, was dat 0,6 liter. En dat doet dit bandje ook voor wie op zijn fiets naar het werk gaat -zelf uitgeprobeerd hebben wij dat overigens nog niet.

Het design zou zo uit Milaan kunnen komen en de keuze van gebruikte kunstoffen uit Californië: anti-allergeen, superlicht. Stoer zwart ook, of juist heel vrolijk in allerlei kleuren.

Maar van alle eigenschappen is de meest bijzondere nog wel de prijs. Bij Bol.com kun je er een bestellen voor bijna 40 euro, maar wie direct bij Xiaomi in China besteld is voor iets meer dan 15 euro al klaar. Voor zo'n fraai hi-tech product is dat echt onwaarschijnlijk weinig geld. De levertijd verschilt wel iets. Bol.com belooft hem binnen 3 tot 5 werkdagen af te leveren en doet dat ook, via een Britse winkel. Komt het bandje uit China, dan duurt het drie weken. In beide gevallen zit er dan wel een Chinese gebruiksaanwijzing bij, maar internet biedt altijd hulp. Installatie van een persoonlijk account is heel eenvoudig. Lastig is wel herbevestiging van het account, als de smartphone een keer is uitgevallen. Dan is de software van Apple toch weer superieur. De Mi Fit software loopt gewoon dood, alsof de servers in China overbelast zijn.

Gaan wij nu voortaan naar ons werk lopen om aan de 8000 stappen te komen? Nee, maar het rondje met de hond moest wel wat langer. Om 8000 stappen te zetten, ben je ongeveer anderhalf uur onderweg. Je wordt er door de digitale controle wel fanatiek van. We hoorden al over iemand die, sinds hij een Mi Bandje heeft, de auto op het verst afgelegen hoekje van het parkeerterrein stalt, om aan zijn dagelijkse doelstelling te kunnen komen. Dat kunnen uiteraard ook 2000 stappen zijn, of nog veel meer dan 8000. En die stappen kunnen ook hardlopend gemaakt worden. De Mi Band merkt het verschil en geeft dat ook aan in het overzicht op de smartphone.

De hippe website van de producent van de Mi Band