Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Gutau
Gutau
20 mei 2016

Microkrediet voor vluchtelingen Oostenrijk

Het Oostenrijkse dorpje Gutau verstrekt microkredieten aan asielzoekers om ze aan een woning te helpen. Anoniem verstrekken dorpelingen leningen van bijvoorbeeld duizend euro, nodig is voor het betalen van de borg.

Het is een voorbeeld dat in de Oostenrijkse provincie Oberösterreich de nodige belangstelling trekt. Het onderling anoniem uitlenen van geld blijkt een goede manier te zijn voor de vluchtelingen om in hun kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien. Het bevordert tegelijkertijd de integratie.

NRC Handelsblad sprak met verschillende bewoners van het dorp, waaronder ook de burgemeester. Hij coördineert het kleine mikrokredietbankje dat tot nu een bedrag van 15 duizend euro aan acht vluchtelingen heeft uitgeleend, zonder rente. De bedragen worden per geval bekeken.

De ‘contracten’ worden op een A4’tje uitgeschreven, met handtekening. Zodra de vluchteling een baan heeft, begint hij met terugbetalen.  De hele transactie blijft anoniem.

Burgemeester Josef Lindner denkt dat dit te maken heeft met sociale controle in het dorp. Tegen het NRC: “Als je zo’n krediet afsluit weet je: het dorp investeert in mij. Dat leidt ertoe dat je alles doet om terug te betalen. Tegelijkertijd moet het niet te persoonlijk en benauwend worden: je komt elkaar elke dag tegen. Vandaar dat het anoniem gebeurt. Als beide partijen het er met elkaar niet over hebben, waarom zouden ze het er dan wel met u over hebben?”

Het dorpje telt 2.700 inwoners, met veertig asielzoekers: 1,5 procent van de bevolking dus. Dat is volgens de burgemeester een percentage dat goed te behappen is. De asielzoekers wonen in het voormalige Gasthaus Pils op het Marktplein. Er

Het volledige artikel in het NRC Handelsblad

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier