Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Koe eet microplastics
Koe eet microplastics
03 februari 2019

Microplastics bewust in diervoeding gestopt

In de landbouw worden welbewust microplastics in producten gestopt. De microplastics zitten zelfs in voedingskorrels van dieren. Maar ook landbouwplastic valt door de chemische samenstelling snelt uiteen in kleine deeltjes. Om deze reden staat de landbouw bij de EU in de schijnwerpers als grootste bron van opzettelijk toegevoegde plastics. Het European Chemicals Agency (ECHA, een agentschap van de EU) adviseerde deze week daarom dat ook in de landbouw een EU-wijde beperking van microplastics noodzakelijk is.

Beperking van het gebruik van microplastics moet ervoor zorgen dat er in twintig jaar tijd 400 duizend ton minder afval in het milieu terecht komt. 

Het ECHA meldde deze week: “Op de Europese markt worden deeltjes microplastics bewust toegevoegd aan diverse producten, zoals bepaalde cosmetica, persoonlijke verzorgingsproducten, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, verf, toepassingen in de olie- en gasindustrie en middelen om te zandstralen. Hoewel deeltjes microplastics in consumentenwaren meestal dienen als schuurmiddel (bijv. micro-parels in cosmetische reinigings- of scrubmiddelen), worden zij ook gebruikt om stroperigheid (viscositeit), uiterlijk en stabiliteit van producten te verbeteren. ECHA kijkt daarnaast ook naar producten waarvoor het vrijkomen van microplastics zelfs een specifiek onderdeel van hun werking is, zoals bij voedingskorrels in de landbouw.”

Uit onderzoek blijkt dat in sommige plastics zelfs bewust kunststoffen worden toegevoegd, die tot een snelle afbraak zorgen. Deze zogenaamde‘oxo-plastics’worden gebruikt in toepassingen als landbouwfolie, vuilniszakken en draagtasjes, verpakkingen van voedingsmiddelen, en afdekkingen van stortplaatsen. 

De definitie van microplastics is breed en omvat kleine, typisch microscopische (minder dan 5 mm) synthetische polymeerdeeltjes die bestand zijn tegen (bio) afbraak. Juist deze microplastics zijn onmogelijk meer op te ruimen. De onzichtbare deeltjes gaan deel uitmaken van de voedselketen en komen uiteindelijk ook in de mens terecht. Uit onderzoek van ECHA blijkt dat de deeltjes zich concentreren in rioolslib dat vaak als meststof wordt gebruikt. Een veel kleiner deel van deze microplastics komt rechtstreeks vrij in het oppervlaktewater.

Als microplastics eenmaal in het milieu terecht zijn gekomen, kunnen ze extreem hardnekkig zijn. Het kan duizenden jaren duren voordat ze volledig verdwenen zijn. Het is praktisch onmogelijk ze te verwijderen. Het is om deze reden dat ECHA de EU adviseert te stoppen met het opzettelijk microplastics in producten waaruit ze onvermijdelijk in het milieu terechtkomen. 

Volgens ECHA zal een beperking van microplastics kosteneffectief zijn in alle sectoren, inclusief de landbouwsector, die in het voorstel worden genoemd als de grootste bron van opzettelijk toegevoegde microplastics. Verschillende EU-lidstaten hebben al een verbod ingesteld op het gebruik van microplastics in bepaalde soorten producten, vooral in cosmetische producten.

Het ECHA-bericht over beperking microplastics

 

 

 

 

Downloads

Meer info download je hier:

De Plastic Strategie van de EU (537 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier