09 Feb 2013

Plastic Soup: In welke producten zitten microplastics?

scrub met microplastics

De lijst is onwaarschijnlijk lang: verzorgingsproducten waarin microplastics zitten. Ze doen het allemaal: Nivea, Colgate, L’Oreal, Garnier, Gillette, Clearasil, Johnson & Johnson, Ikea, Biotherm, Albert Heijn en de Aldi. De Plastic Soup Foundation blijft de lijst met namen van producten en fabrikanten voortdurend vernieuwen. Hier de PDF van de laatste update.

In het volgende nummer van P+ staat een artikel waarin dieper wordt ingegaan op het wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van microplastics, internationaal ‘microbeads’ genoemd. Het probleem van de plastic soep in de oceanen is veel groter en complexer dan tot nu toe werd gedacht. Jaarlijks komt een nog onbekende hoeveelheid microscopisch kleine korrels van kunststof in het zeewater terecht, afkomstig uit allerlei bronnen. Ongevaarlijk is dat niet: “Een recente studie laat zien dat piepkleine plasticdeeltjes via de placenta van moeder naar kind doorgegeven kunnen worden. Microplastics vind je al terug in wadpieren, mosselen, kreeften, vissen, stormvogels en zeehonden.” Laten wij nu graag zo nu en dan eens mosselen eten…

De miniscule plastic deeltjes zitten niet alleen in scrubs, maar ook in tandpasta, in shampoo, in zonnebrandsticks en in deodorant. Wij presenteren hieronder de producten op die ons het meeste verbaasden.

De grootste boosdoeners zijn de scrubs, bedoeld om oude huidcellen te verwijderen. De microplastics dienen hier min of meer als schuurpapier. De deeltjes zijn zo groot, dat je ze niet alleen kunt voelen, maar ook kunt zien, bij het wassen van je handen. Actievoerders van de Plastic Soup Foundation hebben een nog mooiere methode om de deeltjes zichtbaar te maken. Ze nemen een ouderwetse koffiekan, doen een paar lepels scrub in het filter, gieten er water over en je ziet inderdaad een viezig wit laagje harde deeltjes overblijven.

Wij hadden in deze lange lijst niet de volgende naamfabrikanten verwacht, die ook stuk voor stuk polyethyleen aan hun producten toevoegen:

+ Albert Heijn met Douche Scurb Relax Body
+ Aldi met Biocura Beauty Peeling gel
+ Clearasil, die het maar liefst in 5 verschillende producten stopt
+ Greenland in 3 producten, gezien de naam dus een typisch ‘greenwashing’ label
+ Ikea in de Njuta Douche Peeling
+ Nivea (Beiersdorf) stopt de microplastics in 10 verschillende producten
+ Therme in Black Mud Scrub: niks eerlijke modder dus

Ook fabrikanten van tandpasta schuwen niet om schurende plastic deeltjes polyethylene in hun tubes te stoppen. Dat staat er in kleine lettertjes ook op, zoals op een tube ‘Sensation White’ van Colgate-Palmolive. Wie niet de moeite neemt om de ‘ingredients’ op de achterkant van de tube te lezen, maar wel in de winkel de voorkant, krijgt de volgende belofte: ‘Bevat micro-reinigingskristallen’. Maar dat zijn geen natuurlijke kristallen dus, die ‘uw tanden op een milde wijze polijsten’.

Omdat je tandpasta als gebruiker ook wel inslikt, geven wij hier de complete lijst van microbead-tandpasta’s.
+ Colgate met 9 producten, waaronder 4 Max White-varianten.
+ Detaid met Dentaid.
+ Elmex van het concern Gaba Benelux met Elmex sensitive en Elmex intensive cleaning.
 
Verder zitten de plastic deeltjes in Make up van Aldi, Clinique, La Prairi Swiss, L’Oreal, Mayebbline, Georgio Armani, Neutrogena en Olaz van Proctor & Gamble.

Ze zitten ook in twee soorten deodorant, onder de merknamen Old Spice en Vichy.

En dan tenslotte een wilde greep met opvallende toepassingen uit de enorme restgroep van verzorgingsproducten.

+ In 23 Producten van Clinique van Estée Lauder
+ In de zonnebrandstick SPF50+ van Avène
+ In een solutie voor harde lenzen van Bausch & Lomb
+ In UV Sensitive zonnebrandcrème van Garnier
+ In mannencrème Men Expert Hydra Energy van L’Oreal
+ In Olaz ‘complete everyday’ Sunshine

Aardig wat zonnebeschermingsproducten dus, in deze restgroep. Voor de scurbs die thuis worden gebruikt, geldt nog: de waterzuivering vangt nog een substantieel deel van de plastic bolletjes af, voordat ze in zee verdwijnen. Dat geldt niet voor zonnebeschermingsproducten die op het strand wordt opgedaan en er na een duik in zee vanaf spoelen. Daar worden het korreltjes die tientallen, zo niet honderden jaren in het water blijven ronddwarrelen als vreemd visvoer.

Het lijkt ons dat de cosmeticaconcerns wereldwijd, in het kader van MVO, heel snel tot een agreement moeten komen om gezamenlijk met deze vervuiling van de oceanen te stoppen. Unilever is de concerns onlangs al voorgegaan in deze belofte.

De website van Plastic Soup Foundation waar een petitie kan worden ondertekend’ Beat the micro bead’, en ook een app kan worden gedownloaded, makkelijk bij het winkelen.

Ook de Stichting Noordzee publiceerde op basis van een ‘willekeurige steekproef’ een lijst met 90 producten. Dezelfde stichting publiceerde bovendien een lijst met verzorgingsproducten (ook scrubs) zonder plasticdeeltjes, met namen van fabrikanten als Lush, Rituals en Weleda.

 

Reacties op dit bericht

Deam jones ()
To get the best security solutions for your devices Mcafee antivirus software offers the security products to secure you and your business. You can protect your data and your devices from being affected by antivirus and malware. It prevents your data loss and secures the device from virus attacks. mcafee.com/activate The Mcafee antivirus also prevents the online frauds and online threats, which can intervene while you deal with the security issue for your data. office.com/setup
the plastic thingy ()
yeah its so stupid, PLASTIC and why does toothpaste and cream need plastic??! PEOPLE ONLY TINK ABOUT THE EASYEST, FASTEST AND WHAT MAKES THE MOST MONEY NOT ABOUT THE CLIMATE AND FISH THEY EAT IT AND THEN WE PEOPLE EAT THE FISH AND THEN THE FACTORY'S THINK WHY ARE SO MANY SICK. PLASTIC the bigggest PROBLEM!!!!!!!!!!
de_plastic_beoordeler ()
ja, verschrikkelijk!! het is zo verschrikkelijk dat zo grote firma's plastic steunen. zo vreselijk dat plastic!!
Fie ()
Zag net dat ook Oral B tandpasta (weliswaar 5x kleinere) microbeads heeft!
Thea Bruinsma ()
Ik vind dit verschrikkelijk. Het is doelbewust. En de lettertjes achterop zijn zo klein dat ze voor mij onleesbaar zijn
()
Eveline van ditmarsch
Tmmy Bours ()
Acrylaten uit verf..spoelwater van rollen en borstels zie https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=219016815676752&id=100027053051551
janneke van Dijk ()
Schuursponsjes (van plastic), zouden daar niet ook heel veel microscopisch kleine plasticdeeltjes van loslaten? Ik heb mijn schuursponsje in de keuken vervangen door de scrubhandschoen van sisaltouw.
Peter ()
Fijn om te weten welke producten ik moet mijden en waarop te letten. Daarnaast zou het goed zijn als er een verbod komt op toevoeging van microbeads.
Natasja ()
Wat mag wel?
Paolo ()
Natuurlijk gebruik(te) ik ook allerlei prducten zonder te weten dat daar ook Microplastics in zaten. Vandaag zag ik op de duitse tv dat het een grote bedreiging voor de toekomst is voor mens en dier. Ze noemden het zelfs een tikkende tijdbom. Laboratorium proeven lieten de meest schokkende beelden zien. Ik ben overgestapt op andere tandpasta en douchecreme en wil het met alles wat ik zoal in huis gebruik doen in vervolg. Maar wat helpt t wanneer mijn buurman bij Kruidvat gewoon een sixpack ( nivea bijv) douchespul kan blijven kopen. Het moet anders. De producten die Microplastics bevatten moeten van de markt of zo samengesteld dat die zooi er niet meer in zit. Vroeger werd ook iedereen schoon uiteindelijk met water en een goedkoop zeepje. Er moet in de media en met name op tv ook veelllll meer aandacht voor komen. Zoveel dat fabrikanten uiteindelijk wel moeten buigen.
Roland Hülzenbecher ()
Het is reeds 5 na 12.Het is aan de regeringen om deze producten te verbieden.Geef ze 1jaar de tijd om om te schakelen.Vroeger kreeg men ook alles schoon,zonder die smerige boel.
Bram ()
Ik lees, ten onrechte, dat silica een plastic zou zijn: het is echter siliciumdioxide, oftewel de meest voorkomende siliciumverbinding en ook het hoofdbestanddeel van de aardkorst, hetzij in vrije vorm als kwarts of als onderdeel van silicaten zoals in veldspaat en kleimineralen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Siliciumdioxide Het komt er dus op neer dat in bepaalde tandpasta als schuurmiddel zand wordt gebruikt wat, IMHO, niet beter kan...
Gerdien ()
Prima artikel! Als iedereen die dit artikel leest (en daarna geen producten met microbeans koopt), aan 1 ander persoon dit artikel door geeft, zou dit een mooie stap naar een gezonder milieu opleveren!!
()
Deze lijst zou vaker in de publiciteit mieten . Nu zijn consumenten nog te onwetend
Regina ()
Ik wil eigenlijk weten of het in dove Producten zit.
johanna ()
Scrubben doe je met een handdoek die niet in de wasdroger isgedroogd, verbruik je ook weer minnder elektriciteit om je handdoeken te dro7gen
Elka ()
MilieuCentraal heeft een goed overzicht per land en dan met kleuren (rood, oranje, groen).
Caro ()
ecolabel cosmetica of natrue geeft aan dat er geen microbeads in zitten. Weleda produkten zijn puur natuur!
Noortje ()
Zoals al eerder iemand hieronder vroeg: graag een lijst met producten die je WEL kunt kopen.
Janny ()
Ik gebruik gewoon schrub handschoenen...met een beetje zeepsop werkt t prima.
ma tjhijsdeapowjkfer ()
keigoed werkt perfect en uhm i k bendaktn u sjeer feur dieze infeurmatie
Bert bakels ()
Ik zou graag een mooie lijst zien van producten Zonder microplastics. Wat heb ik aan lijsten met producten die ik niet kopen wil?
van der marel ()
Dat valt mij enorm tegen van l'oreal dat koop ik niet meer!
()
Quote "Ad Bulten (ma 09/02/2015 13:09:02)Tube tandpasta van Kruidvat bevat "Hydrated Silica" . Silica is een soort kwarts, niet oplosbaar in water. In deze tandpasta het schuurmiddel" Ik denk niet dat er een wezenlijk verschil zit tussen microbeads van plastic of van silica. Silicabolletjes zitten bijvoorbeeld in vochtvreterzakjes zoals je deze in een schoenendoos of zak hondensnoepjes aantreft - op die zakjes staat altijd expliciet 'niet voor consumptie'. Lijkt me dat tandpasta met silica dus net zo slecht is als met plastic, het is enkel een nieuwe draai zodat consumenten die zoeken naar polyblablabla op de ingrediëntenlijst weer een tijdje voor de gek kunnen worden gehouden! Weg ermee! Nu is mijn vraag; als ik op een veilige manier van die producten af wil, hoe dit te doen? Behandelen als chemisch afval? Gewoon bij het huisvuil is niet voldoende natuurbescherming denk ik? Grtz
bloemen ()
Wie heeft dit artikel geschreven ? ( ivm bronvermelding)
Ad Bulten ()
Tube tandpasta van Kruidvat bevat "Hydrated Silica" . Silica is een soort kwarts, niet oplosbaar in water. In deze tandpasta het schuurmiddel
rudie@b-emek.org.il ()
wij hebben een natuurlijk alternatief als scrub; gemalen zaden van Jojoba en Pomeganate. Dit zijn de restanten na het uitpersen van de olie / sappen
nasi schijf ()
nou bami bal ik zou het niet weten sorry hoor
bami bal ()
weten jullie nog meer producten waar microplatics in zitten, is voor een schoolproject. mvg nasischijf
bami bal ()
wij zijn het mee eens dat plastic overal in moet
Joke ()
Zo, ik ben ook wakker geworden en mijn collectie smeersels eens nagekeken.... Ik begrijp nog steeds niet waarom er geen verbod komt op het toevoegen van plastic deeltjes aan producten. Net zoals ik niet begrijp waarom er nog steeds geen verbod is op het produceren van foute plastic zakken... Oh ja, nog niet genoeg bewezen dat het schade doet aan mens en milieu. Inderdaad dan maar niet meer kopen.
Eric ()
gewetenloze fabrikanten kun je alleen maar corrigeren door aan hun omzet en winst te komen, dus niet meer kopen die rotzooi
Elly ()
Wie weet waar ik de lijst kan vinden in gegroepeerd in groen (veilig), oranje wordt aan gewerkt) en rood (met plastic)? Je kon daar zelf ook producten aan toevoegen na controle van het etiket. Ik heb deze site ooit voorbii zien komen maar kan hem nu niet meer vinden. Macht aan de consument! Ik denk ook dat het helpt om steeds maar weer in de winkels te vragen naar dit soort producten en uitgebreid en demonstratief bij kassa daar naar te vragen. Laten we als mondige consumenten maar even moeilijk en lastig doen! Ik zie het voor me: een vol winkelmandje en er dan bij de kassa achter komen dat er plastic in zit! dan gaat de koop niet door...
ellen rigter ()
publiceer deze berichten! We worden overspoeld met chemische producten en middelen waarvan we vor de helft niet weten wat er in zit! Het is voor de leek 'n jungle!!! Als je blieft ;Publiceer deze dingen!
ellen rigter ()
publiceer deze berichten! We worden overspoeld met chemische producten en middelen waarvan we vor de helft niet weten wat er in zit! Het is voor de leek 'n jungle!!! Als je blieft ;Publiceer deze dingen!
Billy ()
Hoe komt dat zoiets nu pas bekend word ? Waarom controleert men niet de producten eerst voor het aan de consumenten verkocht wordt ? Waar zijn de verantwoordelijken ? De gezondheid van burgers komt zeker als laatste als men zo laat erachter komt , is dat niet verwaarlozing ? Het brengt veel vragen met zich mee dit soort gevallen .
walter tuerlings ()
Goed dat er (eindelijk) constructief onderzoek gedaan wordt naar dit typische zelfvernietigings-gedrag. Maar wat ik hier mis: welke artikelen zijn 'veilig' ofwel MICROBEAD-LOOS ? Ook is het wellicht handig om op zoek te gaan naar Plastic-Soep-opruim-nudges/initiatieven? Waar blijft dat schip van de miljonairs-club ism het bedrijfsleven dat de plastic soep zou gaan bestrijden en Dobber-island zou gaan maken? Ik (en de meeste mensen) hebben geen geld 'teveel' om dit te realiseren, maar jij en ik kunnen er misschien ook iet aan doen??? Ik ga er voor netwerken.... wie heeft er verstand van crowdfunding?
Reinout de Waard ()
Blijf hier ruchtbaarheid aan geven, het is zooo belangrijk dat er eindelijk iets aan gedaan wordt.