Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Microsoft 4 Free
Microsoft 4 Free
18 maart 2016

Miljoenenschenking Microsoft aan NGO’s

Microsoft deelt voor 12 miljoen euro aan gratis software uit aan Nederlandse NGO’s. Goede doelenorganisaties kunnen bekende programma’s als Office 365 gebruiken om hun donateurs beter te kunnen bedienen.

De software kan worden aangevraagd via Techsoup, dat software donaties voor non-profitorganisaties organiseert en zo al voor 43 miljoen euro voor goede doelen bespaarde. Dat is per NGO een bedrag van 10 duizend euro. Naast Microsoft zijn er ook programma’s van Adobe, Cisco en Symantex aan te vragen.

Microsoft maakt er het meeste werk van, door deze week zo’n 150 niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) waar tenminste 25 mensen werken uit te nodigen op het hoofdkantoor op Schiphol. Dit uit naam van Microsoft Philanthropies, een organisatie die volledig los staat van de Bill and Melinda Gates Foundation. Wereldwijd ‘schenkt’ het bedrijf Microsoft een bedrag van ongeveer een miljard dollar. De Gates proberen met eigen kapitaal de wereld een leefbaarder plek te maken.

Workshops gaven non-profit professionals inzicht in hoe zij hun fondsenwerving en contact met vrijwilligers verder kunnen professionaliseren, maar ook hoe zij een veilige IT-infrastructuur in de cloud kunnen realiseren.

Het issue speelt in de goede doelenwereld, waar vergrijzende groep van donateurs steeds minder trouw aan een zaak is. De doorstroming van de traditionele achterban gaat steeds sneller. Crowdfunding begint een deel van de beschikbare giften weg te snoepen. Het opsturen van het jaarverslag of de bekende bedelbrief met zielige foto’s is steeds minder effectief.

Met een goed profiel van de gevers of leden in de database is het mogelijk steeds persoonlijker te worden en te reageren wanneer er seinen zijn dat een vaste donateur denkt te gaan stoppen. Nieuwe online wervingsmethoden spelen daar op in. De oude papieren ‘campagne jaarkalender’ verdwijnt voor een jaar vol prikkels en aandacht, vaak via internet, zoals emailberichten. Softwarepakketten maken het mogelijk testrondes te draaien, om de effecten te meten en de inhoud vooraf bij te stellen en te optimaliseren.

Grotere NGO’s laten de standaard software van Microsoft ‘pasklaar’ maken door bedrijven als iFunds, dat uitgroeide tot een internationale leverancier van maatwerk. Het op een organisatie aanpassen van een pakket als Microsoft Dynamics CRM (Customer Relationship Management) is dan uiteraard niet gratis meer. Maar het aanstellen van een fulltime database-deskundige, zoals Plan Nederland dat deed, kost ook geld. Het aanbod van Microsoft moet zeker voor grotere organisaties dan ook meer als een besparing op de totale kosten worden gezien. Dynamics CRM kost normaliter vanaf 54,78 euro per maand, maar kan oplopen tot 168,63 euro per maand voor een ‘volledige Enterprise oplossing’. Dat schiet op jaarbasis de 2000 euro aan kosten voorbij.

“Het is onze missie om iedere persoon en elk bedrijf ter wereld in staat te stellen om met technologie meer impact te maken”, zegt Julie de Widt-Bakker, Citizenship Lead Microsoft Nederland. “Ik heb veel bewondering voor wat goede doelen als Plan Nederland en De Koningsspelen realiseren. Daarom vind ik het extra belangrijk dat non-profitorganisaties toegang krijgen tot technologie die barrières wegneemt en ze helpt hun doelen te realiseren.”

Bij Microsoft in Nederland werken zo’n duizend mensen, waarvan 600 in vaste dienst. Heel wat medewerkers offeren een deel van hun vrije tijd op om kinderen te leren coderen. Een Kerstboom die als wensboom werd ingericht neemt de plaats in van het standaard Kerstpakket. Het verschil: bij Microsoft worden de cadeaus weggegeven, niet ontvangen.

Nederlandse goede doelen en stichtingen die zich willen inschrijven voor het softwaredonatieprogramma van Microsoft Philanthropies, kunnen zich daarvoor aanmelden op Techsoup.