Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Spaarvarken
Spaarvarken
15 maart 2015

Duurzame miljonair in tien jaar multimiljonair

Een miljonair die tien jaar geleden een miljoen euro in het ASN Duurzaam Aandelenfonds had belegd, was nu een miljoen euro extra rijker geweest.

Nu uit onderzoek blijkt dat Nederlandse miljonairs steeds vaker gaan kijken naar duurzame beleggingen, is de vraag interessant of dat ook had bijgedragen aan hun vermogen. Dat is zeker het geval, zo blijkt uit een eenvoudige rekensom van P+, gebaseerd op cijfers van Morningstar, een bekend ratingbureau.

Miljonairs nemen vaak een vermogensadviseur in arm, die voor een stevige vergoeding probeert tot een beter resultaat te komen dan het gemiddelde van de beurs, of algemene beleggingsfondsen die de beurskoersen volgen. Wij kiezen hier even voor de makkelijkste manier, profiterend van de deskundigheid van professionele beleggers die beleggingsfondsen samenstellen. Duurzame fondsen, in dit geval.

Er is al een brede selectie aan internationale fondsen op duurzaamheidsgebied, waar uit gekozen kan worden. Zou een miljonair een fonds willen kiezen dat in Nederland is gevestigd, dan blijkt de ASN Bank over een periode van 10 jaar gemeten het hoogste resultaat met het eigen aandelenfonds te hebben neergezet:  een jaarlijks rendement van maar liefst 9,44 procent gemiddeld. Dit gemiddelde is vooral de laatste jaren stevig opgedreven.

Sinds 1 januari van dit jaar tikt het ASN Duurzaam Aandelenfonds al een rendement van 18,86 procent aan. Dat is hoger dan het ING Duurzaam Aandelenfonds, het RobecoSAM Sustainable Equities gonds of het Triodos Sustainable Equity fonds, hoewel geen van de fondsen sinds het begin van dit jaar onder de 14 procent blijft.

Dan nemen wij een van de miljonairs uit het onderzoek van de ABN Amro MeesPierson en de Maastricht University. Alleen al deze bank telt 4.672 klanten met een vermogen van ten minste een 1 met 6 nullen.

Stel nu dat een van deze klanten dat miljoen aan vrij vermogen sinds 1 januari 2015 had belegd in het ASN Duurzaam Beleggingsfonds. Dan was deze rijke in nog geen drie maanden tijd alweer 188.600 euro rijker geweest, aan koersrendement. Nu voorzitter Draghi van de Europese Centrale Bank de geldpersen heeft aangezet, is de verwachting dat de aandelenkoersen nog verder zullen doorstijgen. Dat geld moet immers ergens heen, en obligatiefondsen dalen in waarde wanneer de rente zou gaan stijgen.

Maar wat nu als onze miljonair die miljoen euro al tien jaar in het ASN Duurzaam Aandelenfonds had geparkeerd, om elk jaar opnieuw het volledige rendement in te zetten, voor armoedebestrijding, bijvoorbeeld? Met het gemiddelde jaarlijkse rendement van 9,44 procent had de filantroop elk jaar 94.400 euro ter beschikking gehad. Bij elkaar opgeteld over de volledige periode van tien jaar dus 944.000 euro.

Een miljoen euro had dus over tien jaar  genomen grofweg bijna weer een miljoen euro opgeleverd, zelfs als elk jaar de rendementswinst volledig was afgeroomd. Was dat niet gebeurd, en was er winst op winst gestapeld, dan was een miljonair de afgelopen tien jaar zelfs dik multimiljonair geworden.

Uit hetzelfde  onderzoek blijkt dat Nederlandse miljonairs niet hun volledige koerswinsten voor goede doelen afromen, maar jaarlijks gemiddeld 11.000 euro schenken. En nog een nuancering: in deze grove berekening zijn geen fiscale afdrachten meegenomen (30 procent over 4 procent op fictief rendement, dus 1,2 procent). De Staat der Nederlanden profiteert graag mee -en ook dan moet je maar hopen dat het geld naar goede doelen gaat.

Alles over ASN Duurzaam Aandelenfonds op Morningstar

Onderzoek onder miljonairs van ABN Amro MeesPierson