Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
wooden cow, image P+ People Planet Profit
wooden cow, image P+ People Planet Profit
11 oktober 2015

Nederlander eet kilo minder vlees

Nederlanders zijn een kilo vlees minder gaan eten, ook al werkten we in 2014 nog steeds 76,3 kilo weg.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van de stichting Wakker Dier. Veel vlees eten is niet alleen ongezond, maar belast het milieu zelfs zo ernstig dat het bijdraagt aan klimaatverandering. Voor veeteelt worden bossen gekapt, wordt bovenmatig veel water gebruikt en rundvee produceert ook nog eens methaangas, een sterk broeikasgas.

Daarom is de vermindering van vlees eten goed nieuws, zeker omdat het niet een eenmalig dipje is, maar een trend. Sinds 2010 daalt de vleesconsumptie jaarlijks met ongeveer een kilo. Volgens de onderzoekers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van de Universiteit van Wageningen aten Nederlanders in 2010 nog 80,8 kilo vlees per persoon, ruim vier kilo meer dan vorig jaar.

Volgens de onderzoekers eet sinds 2012 nog maar een kwart van de bevolking iedere dag vlees bij de hoofdmaaltijd.

Vooral rundvlees en varkensvlees worden minder gegeten, al blijft varkensvlees met 37 kilo per persoon wel favoriet. Vorig jaar werden omgerekend in totaal 170 miljoen kippen, een kleine 6,5 miljoen varkens en meer dan 100 duizend slachtkalveren door Nederlanders geconsumeerd.

De consumptie van kip is gelijk gebleven. Wereldwijd wordt steeds meer kip gegeten, maar in Nederland blijft de consumptie hangen rond de 22 kilo per jaar per persoon.

Volgens Wakker Dier is een steeds groter deel van dat geconsumeerde kippenvlees afkomstig van dieren die een beter leven hebben gehad.

Het onderzoek van Lei (PDF)

Downloads

Meer info download je hier:

Onderzoek Lei naar vleesconsumptie (333 kb)