Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Snacktomaate
Snacktomaate
07 maart 2015

Zet minigroenten op vergadertafel

Vervang koekjes en zoutjes in vergaderzalen voor minigroenten, zoals de snacktomaatjes van Tommy. Gezond en duurzaam, Aldus P+-columnist Marcel Schuttelaar.

Neem nou de Tommies Snoeptomaat, een product van Greenco. De producent noemt het zelf ‘slimme snoepjes, boordevol vitaminen, vezels en andere goede voedingsstoffen. Vet zit er niet in tomaten. Dus Tommies passen perfect in een verantwoord voedingspatroon.’

Tommies zijn mini-pruimtomaatjes, de zoetste ter wereld, exclusief door Tommies gekweekt uit speciaal Japans tomatenzaad.

Columnist Marcel Schuttelaar wil graag een verdubbeling van de groenteconsumptie, als het kan dit jaar al. In zijn column in P+ schrijft hij wat een lastige opgave dat is: “Een jaar terug zijn we de strijd aangegaan met de voortdurende daling van de groenteconsumptie. Bizar. Iedereen weet dat je veel gezonder leeft met een ruime portie kleur op je bord. Dan bedoel ik groenten in al zijn variaties en kleuren. Dus niet steeds enkel een bakkie sla als aanvulling. Of van die menu's waar je onder de entrecote drie sperziebonen aantreft. Maar tussen weten en doen ligt een wereld van verschil. De consument denkt bij zichzelf, zo blijkt uit ons DuurzaamheidKompas, dat hij voldoende groenten eet. De dalende consumptiecijfers spreken echter heel andere taal.”

Schuttelaar denkt dat minigroenten een kans maken om groot te worden. “De groenten en fruitsector heeft gegrossierd in campagnes, maar het heeft de daling van consumptie niet kunnen keren. We zullen moeten leren van methoden als de vele kleine duwtjes van het nudging en de antirookcampagnes (rookvrije werkplek). Dus vooral het aanbod aanpassen, op zoveel mogelijk plaatsen en momenten.”

En dat geldt dus ook voor de Tommies snoeptomaat. “In de meeste vergaderzalen tref je snoep, zoutjes of koekjes aan. De grap is dat mensen vaak ongemerkt wat naar binnen werken. Om wat te knabbelen te hebben, voor de concentratie of uit gewoonte.

Het wordt natuurlijk stukken makkelijker de groentenconsumptie omhoog te krijgen als we ze op meerdere momenten van de dag eten. Dus niet enkel bij de warme avondmaaltijd. Minigroenten zie ik als de ideale snack. In tal van variaties en kleuren. Handig en smakelijk. Behalve tomaatjes zijn er ook minipaprika's en komkommertjes, de rest van de minigroenten volgt binnenkort. Bedrijven kunnen eenvoudigweg de voeding van hun medewerkers gezonder maken door op zoveel mogelijk plaatsen de inhoud van de snackbakjes te verwisselen. Dus minder van die zoute en zoete vreterij. Laten we samen minigroenten groot maken.”

Website over Tommies snacktomaatje