Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
MVO
MVO
12 februari 2016

MKB-ers vragen fiscale duurzaamheidsvoordelen

Nederlandse MBK-ondernemers vragen veel vaker dan andere Europese ondernemingen om fiscale voordelen. Dat zou wel eens de manier kunnen zijn om het tempo van verduurzaming in het MKB te verhogen.

In het algemeen vraagt 19 procent van de  Europese ondernemingen om financiële en fiscale voordelen. In Nederland ligt dat percentage beduidend hoger: op 39 procent zelfs. Dat is opvallend volgens onderzoekster dr. Brigitte Hoogendoorn van het Erasmus Research Institute of Management. Ze presenteerde deze cijfers tijdens CSR-bijeenkomst ‘MVO in het MKB’.

Het getal bleef hangen, omdat Jacqueline Scheidsbach van het ESAA Erasmus Executive Programma CSR zojuist wat eerste cijfers uit de enquête onder het MVO Expertpanel bekend had gemaakt. Daar was uit gebleken dat 89 procent van de experts de groei van duurzaam ondernemen in het MKB ‘stroef’ vindt verlopen. En dat kan mogelijk weer te maken hebben met de belangrijke rol die de directeur-eigenaar in het MKB speelt. Heeft hij of zij geen enkele feeling met duurzame ontwikkelingen, zelfs niet wanneer daardoor stevig bezuinigd kan worden, dan gebeurt er helemaal niets.

Scheidsbacht noemde deze situatie zorgwekkend: “Het MKB is heel groot. Het zorgt dan ook voor 60 tot 70 procent van de vervuiling.”

Zou het wondermiddel dan moeten komen van fiscale voordelen? Of moeten de achterblijvers juist gestraft worden? Wat is de beste methode? De koplopers belonen met belastingvoordelen?  En anderen daarmee over de streep te trekken? Of de achterblijvers straffen, door achterblijvers verplichte wet- en regelgeving op te leggen, waar de koplopers helemaal geen last van hebben? Omdat zij hun energierekening of hun CO2-uitstoot bijvoorbeeld al op orde hebben?

Ook daarover hebben de MVO Experts hun mening gegeven. In het komende nummer van P+ People Planet Profit wordt het opvallende resultaat gemeld. Sluit de uitslag aan bij de eerdere Europese cijfers? Werkt de worst voor de neus beter dan de stok achter de deur?

Jacqueline Scheidsbach lichtte op de bijeenkomst al een tipje van de sluier op: een kleine meerderheid van de MVO Experts is tegen verplichte wetgeving voor het MKB. Maar wat vindt de minderheid die wel voor aanvullende wet- en regelgeving is de beste manier om verder te komen? Sluit dat aan bij de Europese onderzoekscijfers? 

Het volgende nummer van P+ verschijnt in de eerste week van maart.

Abonneren op P+ People Planet Profit

Eerdere enquete van de MVO Experts over langetermijnvisie in P+