Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
mobilock
mobilock
03 februari 2016

Met smartphone Mobilock fiets delen

Gaat de deeleconomie diefstal van fietsen terugdringen? We gaan zien hoe succesvol het digitale fietsslot van Mobilock uit Almere is.

Met een smartphone kun je speciale fietsen traceren en met een druk op de app het digitale slot openen. Het nieuwe systeem wil het duurzame gebruik van de fiets in het verkeer bevorderen.

Mobilock vertelt het zelf zo: “Niemand staat graag in de file. Zonde van de tijd en het kost veel geld. Fietsen is een gezond, voordelig en milieuvriendelijk alternatief. Hoe handig zou het zijn als uw werknemers of gasten met een smartphone een fiets kunnen pakken en delen met anderen? Met Mobilock kan dat! Mobilock maakt gebruik van een app waarbij één fiets en een heel fietsenpark binnen bereik komt.”

Hoe het precies moet gaan werken, zonder fietssleutel zomaar op een fiets wegrijden? De Mobilock is te ‘unlocken’ met een druk op de knop via de app op een smartphone. De echte fietssleutel wordt dus U vervangen door een virtuele fietssleutel. “‘Sesam open u’ en wegfietsen maar.”

Te stelen zijn de Mobilock-fietsen natuurlijk nog wel. Een slot blijft een slot en is met geweld kapot te krijgen. Toch zijn de initiatiefnemers daar niet bang voor: “Met hun gebruikelijke gereedschapskist krijgen dieven het stalen slot niet open. De fiets staat dus veilig op slot als u hem achterlaat. Hello fiets. Bye, bye boef.” Hopelijk hebben de aanbieders gelijk: er worden in Nederland nu meer dan een half miljoen fietsen per jaar gestolen.

Website Mobilock