Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bee, foto Gerry Thomasen, FLICKR
Bee, foto Gerry Thomasen, FLICKR
26 maart 2015

Bijendoder Monsanto blijkt kankerverwekkend

Volgens de Verenigde Naties kan de onkruidverdelger Roundup van Monsanto mogelijk kanker bij mensen veroorzaken. Het middel zou ook de oorzaak zijn van massale bijensterfte.

Het is het Amerikaanse Monsanto dat weer in de aanval gaat. “Wij vinden dit onderzoek schandalig”, zei de CEO, Robert Fraley. Als een verrassing moet de waarschuwing niet komen, Monsanto had in de persoon van Tom Sorahan een eigen 'waarnemer' bij dit onderzoek aan tafel zitten, hoogleraar epidemiologie beroepsziekten aan de Universiteit van Birmingham.

Het agroconcern heeft de Verenigde Naties opgeroepen de studie over de onkruidverdelger Roundup in te trekken. Het internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) publiceerde in het vakblad Lancet Oncologie een onderzoek waar uit bleek dat glyfosaat, het omstreden bestanddeel van Roundup, mogelijk een voor mensen kankerverwekkende stof is: ‘probably carcinogenic to humans’.

Al veel eerder lieten onderzoekers weten dat glyfosaat de oorzaak is van massale bijensterfte, zowel in de Verenigde Staten als in Europa, waar Roundup wordt toegepast. Ook het Duitse chemiebedrijf Bayer stopt glyfosaat in onkruidverdelgers met namen als Clean Up en Brush Killer. Het gif is door tuincentra als Intratuin, maar ook door Praxis uit de handel genomen, onder druk van onder andere Greenpeace. De Gamma moet nog volgen.

Met dit onderzoek moeten ouders en grootouders zich nog eens goed achter de oren krabben voordat ze deze middelen in hun tuin toepassen. Kans bestaat dat ze niet alleen mieren en bijen doden, maar ook hun eigen nageslacht ziek maken.

IARC is een onderdeel van de VN-organisatie WHO, de Wereld Gezondheids Organisatie. Dana Loomis van IARC bood onmiddellijk weerwoord. De typering van glyfosaat als potentieel kankerverwekkend is gebaseerd op een wetenschappelijke toetsing van collega-onderzoekers, liet zij weten. “Wij zijn er zeker van dat ons onderzoeksproces transparant is en dat het is gebaseerd op nauwkeurige, wetenschappelijke data. Deze zijn vrij beschikbaar en vrij van welk belang dan ook.”

Loomis verwijst hier naar 17 experts uit 11 verschillende landen. De gepubliceerde studie in The Lancet gaat niet alleen over glyfosaat, maar ook over tal van andere landbouwgiffen. Het is interessant voor boeren om dit artikel te lezen, vooral voor nabestaanden van boeren die middelen gebruikten als parathion, malathion en diazon. Ook wijzelf hebben een dierbare oom verloren aan prostaatlkanker. In Canadees onderzoek werd een link ('verhoogd risico') gelegd tussen het spuiten met malathion en prostaatkanker.

Nederland heeft al besloten Roundup te verbieden. Vanaf eind dit jaar moet het van de markt zijn. Het middel, dat sterk is opgekomen in combinatie met genetisch gemanipuleerde gewassen, zit al in 750 verschillende bestrijdingsmiddelen en wordt wereldwijd toegepast.

De TV-rubriek Zembla zond recent de documentaire ‘De Monsanto methode’ uit, nog terug te zien op internet.

Bestellen van onderzoek IARC in The Lancet


 

Downloads

Meer info download je hier:

Het onderzoek van IARC in The Lancet (95 kb)