Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Murder in Paris, photo Jan Bom
Murder in Paris, photo Jan Bom
17 maart 2014

22.000 extra moorden door opwarming aarde

Wetenschappelijke voorspelling: Tussen 2010 en 2099 zullen er door klimaatverandering 22.000 extra moorden zijn en 180.000 gevallen van verkrachting. Alleen al in de Verenigde Staten.

Het onderzoek is van de Amerikaanse wetenschapper Matthew Ranson, gepubliceerd in de Journal of Environmental Economixs and Management. De cijfers zijn iets naar beneden toe bijgesteld. In 2012 verwachtte Ranson nog 30.000 extra moorden. Zijn nieuwste update schreef hij met hulp van de Harvard University Dissertation completion Fellowship.

We hebben een PDF van dit oudere vooronderzoek, het nieuwste is te koop voor 35,95 dollar bij Elsevier.

De cijfers mogen dan iets verschillen, de strekking blijft gelijk. Het stijgen van de temperatuur heeft een sterk positief effect op crimineel gedrag. Met de nadruk op het woord: sterk.

Ranson verwacht naast al die extra moorden en verkrachtingen ook nog eens 3,5 miljoen extra gevallen van zware en lichte mishandeling, 260.000 roofovervallen, 3 miljoen gevallen van diefstal en 580.000 extra autodiefstallen.

Hij baseert deze cijfers op een vergelijking over dertig jaar van maandelijkse misdaadstatistieken en het weer op die dagen, verspreid over 2997 Amerikaanse counties. 

Het zorgelijke is dat de veiligheid in de toekomst niet alleen door criminaliteit afneemt, maar dat ook de kans op grote conflicten zoals oorlogen toeneemt.  Een van de theorieën is dat hitte spontaan gewelddadig gedrag en agressie veroorzaakt. Niet elke misdaad is even goed gepland en zorgvuldig voorbereid.

Behalve de gevolgen voor slachtoffers, moet het stijgen van  criminaliteit ook meegenomen worden in de hogere maatschappelijke kosten veroorzaakt door opwarming van de aarde. Die kunnen in grote delen van de VS gaan oplopen tot meer dan 110 dollar per persoon  tot aan 2099.

Dat zijn dan vaak de gebieden waar het nu al warmer is. In het koude noorden komt er nu op de 100.000 mensen slechts 0,1 moord per maand voor, in het hete zuiden is dit 0,6 moord met 100.000 inwoners. Vooral het verschil tussen zware mishandeling is groot. Dat is dan ook typisch een misdaad die ontstaat wanneer de gemoederen verhit raken.

P+ geeft de PDF van het eerdere vooronderzoek uit 2012 door, zie de linkerkolom, onderaan.

Hier is het nieuwste onderzoek te bestellen bij Elsevier
 

Downloads

Meer info download je hier:

Opwarming en Criminaliteit, Ranson (4247 kb)