Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Moyee Coffee
Moyee Coffee
07 mei 2017

Moyee Coffee in 48 uur naar kwart miljoen euro

De crowdfundingcampagne voor Moyee Coffee duurde ‘waanzinnig’ kort. In 48 uur was de benodigde 250 duizend euro opgehaald om de komende oogst van koffiebonen in Ethiopië te financieren. De eerste samenwerking van ASN Bank en Oneplanetcrowd om een afzonderlijk bedrijf te ondersteunen smaakt naar meer.

Met het opgehaalde geld zal de vrouwelijke brander Ababech Abegaz opgeleid worden tot de eerste vrouwelijke meesterbrander in Afrika.

Zowel op het platform van Oneplanetcrowd als op de website Voor de wereld van morgen van de ASN Bank startte deze week de campagne. Het is een vervolg op de pilot van ASN Bank in 2016. Toen haalde KarTent het hoogste crowdfundingbedrag binnen: 50 duizend euro bijeengebracht door 113 investeerders. Daarmee ontwikkelde KarTent zijn recyclebare, waterdichte kartonnen festivaltentjes.

Moyee Coffee wilde met de crowdfunding 250.000 euro ophalen om de oogst van dit seizoen te financieren. Ondernemer Guido van Staveren van Dijk van Moyee Coffee zocht “medestrijders voor onze fairchainrevolutie. ASN Bank is een partner met een publiek van like minded mensen.” Daar bleek hij dus gelijk in te hebben.

Moyee Coffee geeft met FairChain een nieuwe invulling aan het begrip Fair Trade. Het belangrijkste verschil is dat het branden van de koffiebonen al in het land van herkomst gebeurt: hier wordt een belangrijke meerwaarde voor de lokale economie mee bereikt. Moyee Coffee houdt de mijlpalen van succes nauwgezet bij:

+ Sinds 2013 hebben we meer dan 16 miljoen kopjes koffie verkocht;

+ We verdrievoudigden onze omzet drie jaar op rij en bereiken dit jaar een omzet van 1,9 miljoen;

+ We hebben 29 hoogwaardige banen gecreëerd in Ethiopië en onderhouden grofweg 600 banen in de koffieketen;

+ We betalen 20 premie premie aan onze koffieboeren – dat is zo’n 80 euro bovenop de 400 euro die een boer gemiddeld verdient per jaar (voor 150kg koffie);

+ In 2016 is 50 procent van de bonen de we verkochten in Ethiopië gebrand en 55 procent van de verkoopwaarde in Nederland bleef in Ethiopië (Big Coffee haalt 15 procent!!);

+ We leveren koffie in Nederland, Ierland, Duitsland, Polen, Denemarken en Ethiopië;

+ We tekenden een fors contract met Maas International om FairChain koffie naar grote bedrijven, ziekenhuis en universiteiten te brengen.

De doelstellingen zijn ook scherp. Behalve een rendement van 5 procent op de investering belooft Moyee Coffee in 2020 (het jaar van afbetaling) te hebben gerealiseerd:

+ 48 procent van ons team in de branderij is vrouw, dat is behoorlijk baanbrekend in een door mannen gedomineerde industrie;

+ Jose Mollura, onze meester-brander, traint Ethiopische brander Ababech Abegaz om de eerste vrouwelijke meester-brander van Afrika te worden;

+ We hebben de eerste ISO 9001 gecertificeerde branderij in Ethiopië;

+ Het ‘Call the Farmer’ programma verbindt jou met onze 100 Ethiopische koffieboeren in Kaffa.

Website Moyee Coffee

Voor de wereld van morgen / Oneplanetcrowd