Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Anniek Mauser, foto Chris de Bode
Anniek Mauser, foto Chris de Bode
17 april 2014

Wie wordt MVO-manager van het jaar 2014?

Wie volgt Anniek Mauser van Unilever op als MVO-manager van het jaar? De inschrijving van kandidaten is geopend, aanmelden kan tot 1 juli.

De verkiezing wordt georganiseerd door Internationaal advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau Royal HaskoningDHV, ondernemersorganisatie VNO-NCW en fabrikant van modulaire vloerbedekking Interface. Het is de derde keer dat de verkiezing tot MVO-manager van het jaar wordt georganiseerd. Op 4 november wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het 15de Nationaal Sustainability Congres (NSC). Deze 3e lustrumeditie van het NSC is gericht op het thema ‘Changing the game with technology’.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heeft het afgelopen decennium een prominente positie gekregen in het bedrijfsleven en bij (semi-)overheidsorganisaties. Folkert van der Molen, marketingmanager milieu en duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV en initiatiefnemer van de verkiezing: “Het doel van deze verkiezing is om de beroepsgroep van MVO-managers in de etalage te zetten, maar ook om hen te inspireren. Dit is ook zeker weer gelukt met de tweede editie van de verkiezing, en door winnaar Anniek Mauser (Unilever). Ze heeft veel publiciteit gekregen voor haar vernieuwende visie en engagerende aanpak. We kijken uit naar de aanmeldingen voor de derde editie, en welke ‘gamechanger’ er dit jaar op het podium zal staan!”

Deelname is voorbehouden aan functionarissen die eindverantwoordelijk zijn voor MVO of duurzaamheid in de volle breedte en daarover rapporteren aan de directie. Denk aan mensen met bijvoorbeeld de functie van MVO-manager, manager sustainability, CSR-manager of manager duurzaamheid. Ook mensen die MVO combineren met andere vakgebieden komen in aanmerking, bijvoorbeeld een manager corporate communicatie of een manager KAM/HSE. Functionarissen bij MKB-bedrijven zijn ook nadrukkelijk uitgenodigd deel te nemen aan de verkiezing.

Uit de aanmeldingen nomineert de jury drie kandidaten. Leden van de LinkedIn-groep ‘MVO-professionals’ kunnen in oktober stemmen op de kandidaten. Folkert van der Molen, de beheerder van deze groep, voorkomt dat MVO managers hun complete sociale netwerk mobiliseren om mee te stemmen. Je moet al langer lid zijn van deze groep, om je favoriete manager een stem te kunnen geven. Deze stem weegt uiteindelijk voor 60 procent mee in het eindoordeel. Op het Nationaal Sustainability Congres stemmen de bezoekers op hun favoriete kandidaat. Deze stem weegt voor 40 procent mee.

Duurzaam Landgoed Zonheuvel in Doorn biedt de winnaar een prachtig weekend arrangement aan voor twee personen.

De jury die een voordracht doet, bestaat uit zes deskundigen uit het MVO-veld:
+ Frits de Groot, teammanager Milieu, Energie, Ruimtelijke Ordening, Transport en Infrastructuur bij VNO-NCW;
+ Ton van Keken, COO bij Interface Europe BV;
+ Ruud Koornstra, mede-oprichter en directeur bij Tendris
+ Folkert van der Molen, marktmanager milieu en duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV;
+ André Nijhof, associate professor European Institute for Business Ethics bij Nyenrode University;
+ Vera Dalm, directeur Milieu Centraal en voorzitter Netwerk van Milieu Professionals VVM

Iedereen die denkt in aanmerking te komen voor de titel kan zich tot 1 juli a.s. aanmelden