Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Natuurlijk Kapitaal
Natuurlijk Kapitaal
03 december 2016

Alles over integratie Natuurlijk Kapitaal

Hoe Natuurlijk Kapitaal te integreren in de bedrijfsvoering. Daarover gaat deze gratis Special van P+, 6 pagina’s vol tips en tools en Best Practices. De aanleiding: de ondertekening van het wereldwijd unieke slotakkoord van de organiserende partijen VNO-NCW en IUCN NL, dat resulteerde in het  ‘Den Haag Business Akkoord over Natuurlijk Kapitaal’.

Deze Special is zowel in het Nederlands als in het Engels te krijgen.

Hier de link naar Nederlandse versie 'Natuurlijk Kapitaal'.

Here's the cyberlink to the English version of 'Natural Capital'.

Een van de sprekers was Peter Bakker, voormalig topman van TNT en tegenwoordig voorzitter van de World Business Council for Sustainable Development. Hij sprak ook op de slotconferentie. Volgens Bakker leven we een in ‘compleet onduurzame wereld’. Maar hij ziet ook lichtpuntjes, zoals dit ‘Den Haag Business Akkoord over Natuurlijk Kapitaal’.

Bakker: “Een akkoord als dit kan alleen in Nederland. Deze vorm van samenwerking tussen bedrijven, ngo’s en de overheid vind je niet snel in een ander land. En het is precies wat we nodig hebben. Met het ‘Natural Capital Protocol’ hebben we voor het eerst een gemeenschappelijke methodologie. En nu is er de community van bedrijven en organisaties die het in de praktijk gaan brengen.”

Peter Bakker stak tijdens de afsluiting van de conferentie Natural Capital. Let’s talk business! de loftrompet over het akkoord – ‘al had de naam wat meer sexy gekund’ – dat tientallen deelnemers ondertekenden. Daarin beloven ze binnen hun bedrijf aan de slag te gaan met natuurlijk kapitaal en samenwerking te zoeken met andere bedrijven en organisaties.

Wat dat is, natuurlijk kapitaal? Het zijn de grondstoffen waarvan bedrijven – al dan niet in de keten – afhankelijk zijn. En natuurdiensten als schone lucht, water en gezonde bodems. De druk op natuurlijke hulpbronnen neemt toe. Bedrijven zijn daar mede verantwoordelijk voor. Maar ze zijn ook kwetsbaar: voor oplopende grondstoffenprijzen bijvoorbeeld, of voor extreem weer door klimaatverandering.

Volgens Bakker is Nederland het eerste land waar alle belangrijke stakeholders een dergelijk akkoord sluiten. Al mist hij de pensioenfondsen onder de ondertekenaars. “Die moeten er morgen nog in. De wereld van natuurlijk kapitaal moeten we koppelen aan de financiële wereld.” Het aantal bedrijven dat het akkoord heeft ondertekend noemt hij ‘aardig’, maar het moeten er volgens hem veel meer worden.

Bakker onderstreept dat de boodschap voor het bedrijfsleven geen gemakkelijke is. “Dit vergt namelijk geen bescheiden verandering, dit is een radicale systeemverandering. We moeten de manier waarop we ondernemen compleet veranderen. We hebben nieuwe business modellen en nieuwe technologieën nodig om de race naar de afgrond te stoppen.”

Bakker ontwaart naast het business akkoord meer lichtpuntjes. Zoals het ‘goede nieuws’ uit Parijs, waar een jaar geleden het nieuwe klimaatakkoord werd gesloten. “Ik kan niet genoeg zeggen hoe belangrijk het is dat we ver onder de 2 graden opwarming blijven.”

“Accountants gaan de wereld redden”, herhaalde hij nog eens zijn fameuze uitspraak van drie jaar geleden. Door verandering in de verslagleggingsregels maken bedrijven niet alleen duidelijk hoeveel geld zij hebben verdiend, maar ook hóe zij dat hebben gedaan. Met oog voor de impact op mens en natuur.  

Nogmaals, hier de download van de Nederlandse versie van deze P+ Special over de integratie van Natuurlijk Kapitaal in de bedrijfsvoering.