Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
New World Campus, foto Anne Hamers
New World Campus, foto Anne Hamers
06 december 2013

Verzamelhuis voor open innovatie: New World Campus

Jack van Ham en Harry Derksen hebben de sleutels van het Van Bylandt Huis in Den Haag. Hier opent de New World Campus, een verzamelhuis voor 300 bedrijven, organisaties, investeerders en talent dat in het buitenland werkt. Het unieke initiatief presenteert zich voor het eerst in P+. De PDF met het artikel is gratis te downloaden.

Naast de sleutels heeft oud ICCO-directeur Van Ham ook een sleutelwoord: open innovatie. Het doel: met elkaar ontwikkelingen in verre landen versnellen.

Er is maar een beetje verbeeldingskracht voor nodig om je een voorstelling te maken van de sfeer die hier vanaf 1 april moet heersen. Op die dag moet de campus officieel de deuren openen. Driehonderd (startende) ondernemers, onderzoekers, investeerders en andere creatievelingen gaan dit gebouw laten bruisen, borrelen, spetteren en knetteren: in een proces van open innovatie gaan zij producten en diensten uitdenken voor ‘de onderkant’ van consumenten en producenten in ontwikkelingslanden en opkomende markten.

De opborrelende ideeën worden hier uitgewerkt in businessmodellen en voorzien van een investering, zodat ze kunnen ‘gaan vliegen’, zoals Van Ham, oud-directeur van het Rode Kruis en ontwikkelingsorganisatie ICCO, dat noemt. “Je kunt iets briljants hebben bedacht, maar als je niet weet hoe je het moet uitrollen wordt het een drama. Daar gaat de samenwerking op de campus over: creatieve processen vanaf de basis gezamenlijk doen. Niet alleen met mensen van hier, ook met creatieve geesten uit de landen zelf.”

Van Ham en mede ‘marktmeester’ Harry Derksen mikken op producten en diensten op het gebied van duurzame land- en tuinbouw, duurzame vormen van energie, duurzaam waterbeheer. Maar ook betaalbare gezondheids- en onderwijsprogramma’s en programma’s voor mensen die doorgaans vanwege een handicap zijn buitengesloten.

Derksen: “Mensen die hier op de campus willen werken, zullen aanvankelijk gewoon doorgaan waar ze mee bezig waren. We willen ze stimuleren verbindingen te zoeken. En als ze producten bedenken die niks te maken hebben met arme consumenten en producenten - ook prima.”

Toezeggingen voor toekomstige huurders zijn er genoeg gedaan. “We hebben de afgelopen tien maanden door het hele land vele gesprekken gevoerd. Wij gaan geen netwerken overnemen, we willen ze juist versterken. Ons model is gericht op open innovatie. We schermen niet af, we nodigen partijen uit mee te doen.”

De gebruikers van het pand moeten een mix vormen van kleine bedrijven die zich er met al het personeel vestigen (Van Ham: “Dat is een solide bron van huurinkomsten”), tot grote bedrijven en organisaties die een paar werknemers op de campus plaatsen. Daarnaast komen er ook flexwerkplekken. Namen van bedrijven willen Van Ham en Derksen nog niet noemen. Op de website van de New World Campus staat een indrukwekkend rijtje frontrunners die zich nu al op de een of andere manier hebben verbonden met de campus: ABN Amro, BoP Innovation Center, ICCO, Rutgers WPF, Cidin, Erasmus Universiteit, Partos, AmLab, Liliane Fonds, Amref, Rabobank, Agentschap NL, MVO Nederland.

De campus moet zich zo snel mogelijk zelf kunnen bedruipen en niet afhankelijk worden van subsidies. “We willen ons niet moeten bekommeren om de vraag of we subsidie krijgen van de overheid of de Bill en Melissa Gates Foundation”, zegt Van Ham. Alleen in de eerste fase, tot april 2015, is er overbruggingkrediet nodig, zo’n anderhalf tot twee miljoen euro. “Daarover praten we met financiers.” Half grappend: “Wie hierin wil investeren, kan zich bij ons melden.”

P+ biedt de PDF van het complete artikel over dit unieke initiatief gratis aan. Zie de linkerkolom, onderaan.

 

Serieuze gegadigden kunnen mailen met: jack.h.van.ham@wxs.nl

De website van de New World Campus, met actuele informatie.

Tekst artikel Han van de Wiel

Downloads

Meer info download je hier:

Artikel P+ over New World Campus (604 kb)