Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Wicked Problems Plaza, foto Mischa Keijser
Wicked Problems Plaza, foto Mischa Keijser
31 mei 2015

New World Campus trekt opmerkelijke mix gasten

Beslist geen ‘ons kent ons’ feestje van mensen uit het ontwikkelingswerk. De opening van de New World  Campus trok een opmerkelijke mix van gasten uit bedrijfsleven, overheid, financials èn NGO’s.

Het ‘knisperde’ op de opening van de New World Campus. Rond de 500 gasten kwamen bij de opening een kijkje nemen en ademden de sfeer op. Gaat het hier gebeuren? De versnelling waarbij ideeën ontstaan en nieuwe coalities aan de realisatie van ontwikkelingsvraagstukken gaan werken?  Idealisten en zakenmensen? Er hing vrijdag een geur van grote verwachting. Het zou wel eens kunnen gaan lukken!

Groepjes van een stuk of tien mensen lopen tijdens de opening van de New World Campus door het gebouw, achter een van de hosts aan. In verschillende ruimtes geven organisaties die zich in het gebouw vestigen, of dat overwegen, een korte presentatie. Er is enthousiasme voelbaar onder de bezoekers, blije verbazing over de moderne en tegelijk sobere inrichting, over de goede kwaliteit van de koffie en de snacks. Aan alle gebruikte materialen en producten zit een verhaal vast, een duurzaam verhaal welteverstaan – al wil je dat niet per se horen als je koffie wil. 

Ongevraagd advies aan de initiatiefnemer. Maak dat verhaal achter die koffiebonen uit Ethiopië nou ook weer niet te lang. Kun je niet gewoon vertellen dat dit koffiebonen van de Afrikaanse oerstruik zijn, de bron van alle koffiebonen ter wereld? Oerkoffie?

Vloerbedekking speelt zelden een hoofdrol in een gebouw. In de New World Capus wel. Felle banen doen denken aan de lijnen op organisatieschema’s, van verbindingen tussen thema’s en afdelingen. Ook hier zit weer een verhaal achter. Interface leverde deels al gebruikte tegels, gecombineerd met felle oranje en groene tegels voor het realiseren van de symboliek. Fraaie vertaling van de opzet van de Campus, dat bewoners en bezoekers altijd herinnert aan de focus op samenwerking zoeken.

Het gebouw aan het Spaarneplein is nog maar deels bezet. Uitbreidingsmogelijkheden zijn er volop. De herinrichters van het monumentale voormalige Post- Cheque- en Girodienstgebouw hebben al plannen over het ‘plein’ aan de voorkant (‘een verbinding naar de wijk en de stad’) en de parkeerplaatsen achter het gebouw: “Hier zou de Wicked Problems Plaza uiteindelijk kunnen komen, in de tuin, zodat iedereen vanuit het gebouw er zicht op heeft en je er gemakkelijk even naar toe loopt.”

Nu is het ronde Plaza nog een denktank in het gebouw zelf, ondersteund door de pilaren waar het hele gebouw op rust: ‘Handig om geeltjes met voorstellen aan te plakken’, zegt hoogleraar en bedenker Rob van Tulder van de Erasmus Universiteit. Ideeën zijn het bloed en de zuurstof van de New World Campus. Nu eerst maar echt beginnen.

Website New World Campus

Tekst Han van de Wiel