Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
9 nieuwe werkhoudingen
9 nieuwe werkhoudingen
12 maart 2013

iPad veroorzaakt 9 nieuwe werkhoudingen

De iPad, de smartphone en de notebook veroorzaken maar liefst 9 nieuwe werkhoudingen. Zelfs de meest ergonomische bureaustoel houdt daar geen rekening mee. Steelcase maakte daarom een nieuwe  oplossing om te kunnen hangwerken en ligwerken.

Komt er nieuwe golf aan van lichamelijke klachten, door liggend iPad-gebruik? Nieuwe vormen van RSI? Twitter-duimen?

Niemand die het vroeger in het hoofd haalde om een loodzware elektrische typemachine van IBM in 'cocoonhouding' op schoot te nemen, bijvoorbeeld. Ook met een toetsenbord van een computer deed je dat niet. Met een iPad kan je zelfs liggend op een bank nog een vergaderstuk doornemen.

Steelcase bracht de werkhoudingen in kaart, die bij traditioneel kantoorwerk nooit voorkwamen. In het wereldwijde onderzoek werden meer dan 2000 kenniswerkers in 11 verschillende landen langdurig geobserveerd in hun werkomgeving.

De nieuwe houdingen leiden volgens Steelcase tot samengedrukte ruggenwervels, een verminderde bloedsomloop in de benen en overbelasting van de nek, rug en schouders door overcompensatie. Tevens worden bij de meeste van deze voorkeurshoudingen de armen niet ondersteund. Dit leidt tot onnatuurlijk gedraaide polsen, handen en ellebogen. Dat vormt weer een extra belasting voor de schouders. Doordat onder invloed van toenemend gebruik van mobiele devices nauwelijks nog sprake is van werkonderbrekingen, wordt dit soort problemen alleen maar versterkt

Onderzoekers gaven de nieuwe werkhoudingen goed gekozen namen.

+ 1.     The draw, met ingetrokken armen – De technologie die klein en mobiel is, stelt mensen in staat om even van hun bureau weg te zijn terwijl ze het apparaat gebruiken. Ze leunen naar achteren wanneer ze nadenken of informatie op zich laten inwerken en houden het apparaat dichter naar zich toe als ze willen typen of lezen.

+ 2.     The multi-device, meerdere apparaten – Deze houding heeft betrekking op hoe mensen zich aanpassen wanneer ze dienen te multi-tasken op meerdere apparaten. Met de ene hand wordt de telefoon tegen het oor gehouden, met de andere wordt iets gedaan op de laptop. Het gevolg is dat men voorover gaat leunen, omdat men zich moet concentreren op een kleiner scherm.

+ 3.     The text, sms’en – Smartphones zijn klein in vergelijking met andere vormen van technologie en vragen daarom om unieke werkhoudingen. Tijdens het typen en het aanraken van het scherm worden de armen dichterbij het lichaam gebracht.

+ 4.     The cocoon, de cocon - Iemand kan achteroverleunen, met de voeten op zithoogte en dan zijn/haar smartphone of tablet dichter bij het lichaam houden. Het resultaat is de cocon, een informele zithouding waarbij men dankzij de kleine mobiele technologie toch productief kan blijven.

+ 5.     The swipe, de schermveeg - Deze houding wordt aangenomen wanneer het apparaat op het bureau wordt gebruikt tijdens het surfen. Men bedient het apparaat met één hand en gebruikt daarvoor over het algemeen veeggebaren. Omdat het apparaat op het bureau ligt, dient de gebruiker zijn hoofd dusdanig boven de tablet te positioneren, dat hij een optimaal zicht heeft.

+ 6.     The smart lean, het slimme leunen – Deze houding is het gevolg van de behoefte van mensen om zich tijdelijk “terug te trekken” zonder dat ze een vergadering of gezamenlijke ruimte daadwerkelijk hoeven te verlaten. Men zit over het algemeen slechts kort in deze houding, bijvoorbeeld om snel binnenkomende berichtjes en e-mails te bekijken.

+ 7.     The Trance, in trance – Deze houding wordt waargenomen als mensen geconcentreerd schermwerk verrichten en daarbij hun muis of toetsenbord gebruiken. Men zit vaak lange tijd in deze houding.

+ 8.     The Take it in, alles op zich laten inwerken - In deze houding leunen mensen achterover om iets te bekijken op het grote scherm of zitten ze achterover om na te denken. Bij deze houding draait het erom dat men de informatie op zich wil laten inwerken in plaats van het te genereren.

+ 9.     The Strunch, de uitgestrekte leunhouding – Dit is een zeer veelvoorkomende werkhouding als mensen op hun notebook of tablet zitten te werken. Naarmate men meer vermoeid raakt, zal men de notebook of tablet verder van de rand van het bureau af duwen, waardoor ze steeds verder moeten reiken. Aangezien in deze reikende houding geen ondersteuning wordt geboden aan de rug en de nek, zal men zich proberen te ondersteunen met de arm die niet wordt gebruikt voor de taak.

Download tekeningen van alle 9 nieuwe werkhoudingen als PDF, linkerkolom, onderaan.

En toen? Steelcase zal nog dit jaar een stoel op de markt brengen die zo flexibel is, dat alle nieuwe werkhoudingen ondersteund worden. De naam is goed gekozen: Gesture (gebaar).

Meer over dit onderzoek van Steelcase en de Gesture-stoel.

 

Downloads

Meer info download je hier:

De 9 nieuwe werkhoudingen (PDF) (90 kb)