Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
obesitas
obesitas
29 mei 2014

Nu 2,1 miljard te zware mensen

In 2010 kwam vast te staan dat overgewicht wereldwijd 3 tot 4 miljoen doden veroorzaakt. Nu is bekend geworden dat het aantal te zware mensen sinds 1980 van 860 miljoen mensen is gestegen naar de 2,1 miljard.

Uit research van het Britse medische blad The Lancet naar meer dan 1700 onderzoeken naar gewicht uit de periode 1980-2013, blijkt dat inmiddels bijna twee derde van alle mensen op aarde te zwaar is. Het aantal slachtoffers van obesitas is van 860 miljoen mensen naar 2,1 miljard gestegen.

Bovendien stijgt het percentage kinderen in deze sterk groeiende groep extra hard. Ook blijkt uit de onderzoeksgegevens dat geen enkel land een succesvolle aanpak van het obesitasprobleem heeft weten te formuleren.

Het enige goede nieuws, voor ons in het Westen: het tempo van te dik worden is iets afgezwakt. Het probleem stijgt des te sneller in andere landen, zelfs met 50 procent. Dit geldt voor mannen en vrouwen in Tonga en voor vrouwen in Koeweit, Kiribati, Micronesia, Libië, Qatar en Samoa. In Saoedi-Arabie is vorig jaar het trieste wereldrecord gevestigd van een 2-jarig jongetje die operatief van een maagband werd voorzien. Door zijn dikte snurkte hij zo hevig dat hij nauwelijks meer sliep.

In Nederland kampt ruim 40 procent van de bevolking met overgewicht, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit percentage is sinds 1981 met 14,1 procentpunt gestegen. Vooral Nederlandse ouderen tussen de 65 tot 75 jaar oud hebben veel last van overgewicht: 61,1 procent van deze groep is te zwaar.

Programma’s die veranderingen in eetgewoonten bewerkstelligen moeten al bij hele jonge kinderen beginnen, zoals JOGG in Nederland.

Het onderzoek van The Lancet