Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jaap Korteweg, de Vegetarische Slager
Jaap Korteweg, de Vegetarische Slager
15 oktober 2015

Vegetarische Slager zet 1 miljoen aan obligaties uit

Binnen anderhalve week heeft Vegetarische Slager Jaap Korteweg voor 1 miljoen euro aan obligaties uitgezet. Veel vaste klanten kochten er 4 voor 500 euro per stuk.

Ze zullen met 5 procent rente 100 euro per jaar ontvangen, zo belooft Korteweg.

Hij loopt rond in het pas gekochte bedrijfspand in Breda, waar het geld voor bedoeld is. Het is een voormalige grafisch bedrijf, dat hij aankocht met een lening van Triodos Bank. “Het is nu nog een doos”, beschrijft hij het pand. Voor de inrichting en het aanschaffen van productielijnen besloot ‘De Ondernemer van het Jaar’ een beroep op particulieren en investeerders te doen. Met 1 miljoen zou hij al tevreden zijn, zo liet hij in de prospectus weten. Voor de definitieve inrichting is echter meer geld nodig, dus zal de uitgifte van waardepapier doorlopen tot een bedrag van 2,5 miljoen euro is bereikt.

Korteweg: “Het is goedkoper voor ons om zelf hamburgers en gehaktballen te maken, dan alles door andere partijen te laten maken. Dat zullen we ook wel blijven doen hoor, maar de bulk van wat we omzetten gaan we zelf produceren.” Voor de goede verstaander: de vleeswaren bestaan niet uit dierlijk vlees, maar zijn voornamelijk gemaakt van soja. 

Korteweg is verrast door de snelle intekening: “In anderhalve week! Nog voordat de echte wervingscampagne is begonnen. Er komt zo’n beetje 1 ton per dag binnen, de ene dag iets meer, de ander iets minder.” Op donderdag 15 oktober staat de stand officieel op 951 duizend euro, dus de miljoen euro moet op deze dag gaan vallen. Anders wel op vrijdag 16 oktober.

Buiten één grote partij, die voor 90 duizend euro aan obligaties intekende, zijn het vooral particulieren die een risico in het bedrijf van Korteweg en Niko Koffeman (reclamemaker en senator voor de Partij voor de Dieren) nemen, Korte Weg BV. Ze kiezen meestal voor bedragen van 2000 tot 3000 euro. Korteweg: “Misschien omdat ze met de 5 procent rente die we beloven een jaarlijks rendement van 100 euro maken. Plus krijgen ze natuurlijk 5 procent korting op onze producten in de winkel in Den Haag en op de webshop.”

De uitgifte van obligaties wordt verzorgd door het MKB-platform NPEX, ook verantwoordelijk voor een in zeer begrijpelijke taal gestelde prospectus. NPEX verhandelt ook aandelen in FastNed, aanbieder van oplaadstations langs de snelweg. Door van dit platform gebruik te maken, kunnen de obligatiehouders van de Vegetarische Slager hun waardepapiers tussentijds verkopen, misschien tegen winst, mogelijk ook tegen verlies. Zulke risico’s voor de geldverstrekkers worden ook stuk voor stuk genoemd, zoveel zelfs dat het afschrikwekkend had kunnen werken. “Ook dat de belegging buiten AFM-toezicht valt”, zegt medewerkster Cher Glazer, die het project voor De Vegetarische Slager begeleidt. “Maar onze klanten en fans lieten zich daardoor niet afschrikken.”

Uit de prospectus blijkt dat De Vegetarische Slager tot nu toe verlies maakt. Het moment van winst maken komt naar verwachting wel snel dichterbij, nu ook Albert Heijn de vegetarische vleesvervangers dit jaar in het assortiment heeft opgenomen. Ook de grens van Nederland is inmiddels overstoken. De prospectus meldt:  “De Vegetarische Slager heeft een assortiment van 17 vlees- en visvervangers en vleesloze snacks die worden aangeboden in koelvers en diepvries bij plm 2600 verkooppunten, waaronder Jumbo, Albert Heijn, Delhaize, Ekoplaza, COOP en een groot aantal rechtstreekse contacten zoals AGF speciaalzaken, slagers, vishandels etc. Op dit moment worden de producten aangeboden in Nederland, België, Luxemburg, Portugal, Spanje, Frankrijk, Finland, Duitsland, Zuid-Korea, Curaçao, Zwitserland, Noorwegen en China.“ In het buitenland wordt de naam 'The Vegetarian Butcher' gebruikt.

Inschrijven blijft dus nog mogelijk tot uiterlijk 4 december 2015. Obligatiehouders krijgen, als alles volgens plan verloopt, het geld 7 jaar na uitgifte weer volledig teruggestort op hun eigen rekening. Wie voor 2000 euro 4 obligaties van de BV van Korteweg heeft gekocht, heeft tegen die tijd 700 euro rendement gemaakt. Plus heel wat jaartjes voordeliger vegetarische gehaktballen, kipstukjes, spek, worstenbroodjes, visjes en alle toekomstige nieuwe vegetarische producten kunnen aanschaffen. 

Waarschijnlijk is het goede gevoel over het terugdringen van de vleesconsumptie voor de investeerders nog veel belangrijker. 

Inschrijven op obligaties van de Vegetarische Slager op NPEX

 

Downloads

Meer info download je hier:

De Prospectus van de Vegetarische Slager (807 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier