Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Omnipulver van Van Houtum
Omnipulver van Van Houtum
01 mei 2016

Van Houtum: wc-papier van drankenkartons

Van Houtum is de eerste Nederlandse papierproducent die drankenkartons inzet als grondstof voor de productie van toiletpapier en papieren handdoekjes. Het nieuwe apparaat om dit bij gemeenten ingezamelde afval te verwerken heet de omnipulver, oftewel ‘alleseter’.

Algemeen directeur Bas Gehlen van Van Houtum: “Dit is een belangrijke strategische investering waarmee we anticiperen op de toekomst waarin oud papier als grondstof voor onze productie steeds schaarser wordt “.

De omnipulper kon Van Houtum ontwikkelen door de samenwerking met SUEZ en Stichting HEDRA. SUEZ draagt zorg voor de levering van gebruikte drankenkartons, de onderneming is in opdracht van diverse gemeenten verantwoordelijk voor inzameling en uitsortering van drankenkartons. De gesorteerde drankenkartons gaan naar Van Houtum. Van Houtum verwerkt de drankenkartons vervolgens tot wc-papier en papieren handdoekjes. Stichting HEDRA is de organisatie die gemeenten en consumenten informeert en stimuleert om drankenkartons apart in te zamelen.

SUEZ gaf aan zeer verheugd te zijn over de samenwerking die uiteindelijk tot deze innovatie heeft geleid: “Hiermee zetten we een volgende stap in het geschikt maken van gebruikte drankenkartons als grondstof voor nieuwe producten”, stelt Herman Snellink, COO Material Resource Management van SUEZ. “Een substantieel deel van de drankenkartons dat wordt verwerkt in deze fabriek is afkomstig van onze sorteerinstallatie in Rotterdam. Dit is één van de grootste installaties in Europa en het is mooi dat we nu ook in Nederland voor deze verpakking zo’n goede toepassing hebben gevonden.”

Inge Eggermont van Stichting HEDRA sluit zich daarbij aan: “In korte tijd is 85 procent van de gemeenten gestart met het apart inzamelen van drankenkartons. Dat overtreft onze verwachtingen. Ook de burgers beginnen het nu steeds meer te doen. Dat zien we aan de hoeveelheden ingezamelde drankenkartons die steeds groter worden. Daarom is het geweldig dat we de waardevolle grondstoffen uit drankenkartons vanaf nu ook in Nederland op een goede manier kunnen verwerken tot nieuwe producten. Het wc-papier van Van Houtum is hier een voorbeeld van. Zo maken we de circulaire economie zichtbaar.”

In de zoektocht naar alternatieve grondstoffen voor de papierproductie kwam Van Houtum onder meer uit bij drankenkartons en olifantsgras. “Het was een complexe technische uitdaging om een proces te ontwerpen waarbij de drankenkartons biologisch gezuiverd worden en bovendien de reststoffen die overblijven - kunststof en aluminium - zodanig te reinigen dat ze kunnen worden hergebruikt. Daar hebben we twee jaar voor nodig gehad, en nu is het gelukt”, licht Gehlen toe.

Drankenkartons worden in het buitenland al langer verwerkt, maar de omnipulper is een innovatie. “Wij hebben bestaande technieken verbeterd en het is ons gelukt om zonder gebruik van chemische middelen de restjes yoghurt en vruchtensap uit de verpakkingen te verwijderen.”

De papiervezel van de drankenkartons is hoogwaardig en zeer geschikt voor hygiënepapier. In het eerste jaar wil Van Houtum 12.000 ton verwerken, de capaciteit is ingericht op 24.000 ton. Ook blijft Van Houtum zoeken naar nieuwe lokale reststromen voor de productie van hygiënepapier. De volgende stap laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten. Bas Gehlen: “We onderzoeken momenteel of we ook kartonnen drinkbekers kunnen recyclen.”

Website van Van Houtum