Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bosatlas van de energie
Bosatlas van de energie
10 november 2013

Eindelijk start van energieonderwijs Nederland

In Nederland ontbreekt goed onderwijs over energie. De gezamenlijke energiemaatschappijen schonken daarom alle middelbare scholen De Bosatlas van de Energie. Plus speciaal ontwikkelde lespakketten.

Wij bieden hier de PDF van het onderwijsmateriaal voor de Bovenbouw aan, dat voor iedereen gratis is.

Het is een daad van MVO van Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle elektriciteit- en gasnetbedrijven. Zeg maar: de Essents, Enexissen en Gasunies van ons land.  Wie er een complot van de ‘fossiele industrie’ achter zoekt, hoeft de Atlas maar open te slaan om te zien dat uitgeverij Noordhoff ook aandacht besteedt aan de groei van zonne-energie en het aantal elektrische auto’s verspreid over Nederland. Om maar eens een paar voorbeeldjes te noemen.

Wel een beetje gek is het om dit nieuws pas nu bekend te maken.  De maar liefst 21.500 gratis ter beschikking gestelde atlassen zijn al lang en breed op de plek van bestemming aangekomen. Voor de aanvang van het nieuwe schooljaar hebben alle middelbare scholen van Nederland een gratis set van 15 exemplaren ontvangen. Wel recent is dat het onderwijsmateriaal bij de deze atlas pas op 1 november is opgeleverd, tijdens de jaarlijkse onderwijsdag van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. De verspreiding van zowel atlas als onderwijsmateriaal is ook mogelijk gemaakt door de overheid, zo vult uitgeverij Noordhoff aan.

We besteedden op deze plek al eerder aandacht aan deze Bosatlas van de energie. Het is prachtuitgave. Op basis van historische bronnen, actuele gegevens en toekomstscenario's brengt deze Bosatlas verleden heden en toekomst van energie in Nederland in beeld. Met honderden kaarten en prachtige luchtfoto's maakt de atlas voor een breed publiek zichtbaar dat energie een cruciaal fundament onder de Nederlandse samenleving was, is en blijft.

Onze klacht toen: waarom weten Duitse leerlingen wel alles over energie en Nederlandse kinderen niet? In die situatie lijkt nu verandering te komen. Energie zou volgende de goede gevers inmiddels ‘een belangrijk thema in het aardrijkskundeonderwijs’ zijn: “Door de verspreiding van klassensets van De Bosatlas van de energie is een waardevolle informatiebron beschikbaar gekomen voor docenten en leerlingen.”

Speciaal voor dit onderwijs ontwikkelde hoogleraar onderwijsgeografie Joop van der Schee aan de Vrije Universiteit Amsterdam samen met geograaf Henk Trimp twee lespakketten die leerlingen in onder- en bovenbouw wegwijs maken in de atlas en daarmee in de wereld van de energie.

Ook in de vragenlijsten voor de bovenbouw blijkt dat zowel aandacht wordt besteed aan de herkomst van fossiele energiebronnen, als aan hernieuwbare bronnen, zoals zon- en windenergie.

Over fossiele bronnen krijgen de leerlingen bijvoorbeeld deze vraag:

Nederland speelt niet alleen in de gasproductie, maar ook in de gashandel een belangrijke rol. Wat wordt bedoeld met de uitspraak: ‘Nederland vervult in toenemende mate de rol van ‘gasrotonde’ van Europa’?

Over herniewbare energie wordt de volgende vraag over gesteld

Zoek op de afbeelding de hernieuwbare energie. Schat hoeveel % van de in Nederland opgewekte energie hernieuwbaar is.
❑ 0 – 5%
❑ 5 – 10%
❑ 10 – 15%

Download het lespakket over energie voor de bovenbouw, dat hoort bij de Bosatlas voor de Energie. Zie linkerkolom, onderaan.

De website over de Bosatlas voor de Energie


 

Downloads

Meer info download je hier:

Opdrachten lespakket Voortgezet Onderwijs (2352 kb)