Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
otto scharmer
otto scharmer
17 februari 2014

Nieuwe Scharmer: Van ego- naar eco-systeem

Niet alleen dieren, vogels en planten, maar ook mensen moeten leren in een natuurlijk eco-systeem te leven. Hoe? Dat vertelt Otto Scharmer (Van Theorie U) op 24 maart.

Theorie U gaf inzicht in de diepe duik die nodig is om de meest wezenlijke waarden in jezelf te leren ontdekken. Het was een reis die je als individu kon maken, ook al was het proces ook mogelijk als groep. Scharmer en zijn co-auteur Katrin Kaufer gaan nu verder in het in het Nederlands vertaalde nieuwe boek ‘Leiden vanuit de Toekomst’.

De kern van de boodschap: We moeten af van een verouderd ‘ego-systeem’-bewustzijn dat zich volledig richt op het welzijn van het individu. Hetzij een enkel persoon, een groep, een organisatie of een land. We moeten juist streven naar een ‘eco-systeem’-bewustzijn dat de nadruk legt op het welzijn van het geheel.

Scharmer en Kaufer maken in dit boek een grondige analyse van de onderliggende oorzaken van de economische, sociale en spiritueel-culturele crises van vandaag. Daarna bieden zij een praktische methode waarmee we de belangrijkste uitdagingen van onze tijd kunnen aangaan om een economie te creëren die zorg draagt voor het welzijn van iedereen. Het nieuwe boek staat vol met voorbeelden uit de praktijk die leiders en vernieuwers zullen helpen bij het transformeren van het bedrijfsleven, de maatschappij en zichzelf.

Onze tip: reserveer nu alvast een plek voor 24 maart, wanneer Scharmer op uitnodiging van Het Eerste Huis zijn boek doorwerkt. Heel handig om de inhoud alvast te kennen.

De gastheren laten weten: “We staan aan het begin van een nieuw economisch systeem: economie 4.0. Een systeem waarbij het competitieve, vrijemarkt denken wordt overstegen door co-creatie en diepere vormen van kennis. Dit vergt een vorm van bewustzijn waarbij aandacht is voor het grotere geheel en gemeenschappelijk belang. Verouderde patronen uit de vrijemarkt economie werken niet meer voor de complexe mondiale problemen binnen onze huidige 4.0 economie. Zoals Einstein al zei: problemen oplossen met hetzelfde bewustzijn waarmee ze gecreëerd zijn, werkt niet.”

In het bijzonder over Scharmers’ nieuwe werk: “Om als organisatie of individu te handelen vanuit eco-systeem bewustzijn, moeten mensen in staat zijn zich te verplaatsen in anderen en herkennen wat zich in essentie aandient vanuit de situatie. Dit is mogelijk door oude denkpatronen, ervaringen en oplossingen achter te laten en te kijken, te luisteren en stil te zijn.Tijdens deze dag licht Otto Scharmer het eco-systeem concept uitgebreid toe. Het is de kern van zijn boek en een heldere hedendaagse kijk op leiderschap en organisaties.”

Aanmelden voor Scharmer bij Het Eerste Huis