Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
paardenvlees
paardenvlees
17 februari 2013

Louise Vet: Paarden niet zinloos vernietigen

Moet je goed vlees zoals dat van een paard zinloos vernietigen? Dat past niet in de circulaire economie, vindt hoogleraar Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie.

Hoe kijkt de duurzame wereld aan tegen het schandaal met paardenvlees? Wij zaten samen met Louise Vet in de jury van de Circle Challenge en namen het dilemma door. Helemaal fout is natuurlijk om paardenvlees onder de noemer van rundvlees in producten te verstoppen, vindt ook Vet. Bij dit soort emotioneel beladen kwesties blijkt maar weer eens hoe belangrijk transparantie is. Corruptie kan de economie van een heel land ontwrichten, en bedrog het aanzien van een compleet product, zoals vlees van paarden. Vroeger was het eten daarvan de gewoonste zaak van de wereld. En eigenlijk nog wel, want in elke supermarkt is paardenrookvlees te koop en ook wel paardenworst. Plattelandsbewoners kijken er ook weer anders tegen aan dan stedelingen.

Wanneer je denkt in kringlopen, gaat het tegen alle principes is om wat herbruikbaar is naar 'deconstructiebedrijven' te brengen, vindt Louise Vet: “Dat is idioot. En zeker paardenvlees is goed. Ik had wat gezondheidsproblemen bij de geboorte van een van mijn kinderen. De arts adviseerde mij paardenbiefstukken te eten, wat ik heb gedaan. Ik ben op deze manier weer helemaal op kracht gekomen.”

Over het algemeen hebben de meeste paarden in Nederland een beter leven gehad dan de meeste slachtkippen, zeker de ‘plofkippen’. Vet plaatst wel een kanttekening: “Zeker met paarden voor de recreatie is weinig gebeurd, als je denkt aan het innemen van medicijnen. Hobbypaarden hebben al helemaal geen hormonen toegediend gekregen. De kans dat dit bij renpaarden wel zo is, is een stuk groter. Die zou je dan wat mij betreft dan ook voor de consumptie moeten uitzonderen, uit voorzorg.”

Waarom zou je dus een paard niet opeten dat een mooi leven heeft gehad, altijd goed eten heeft gekregen, vertroeteld is, geborsteld en geaaid, maar bijvoorbeeld kreupel is geworden en moet worden afgemaakt? Waarom is het wel gewoon om een biefstuk van een rund te bestellen waarvoor een stuk natuurgebied in Zuid- of Midden-Amerika is kaalgeslagen? Voor hoogleraar Vet gaan zulke argumenten in deze discussie boven emotionele. Heel nuchter besluit ze: “Maar geen extra fok van paarden voor eten SVP.”

 

Nawoord: Opmerkelijk nieuwtje uit Amsterdam. Het Parool onthulde dat Steakhouse Piet de Leeuw ook paardenbiefstukken onder andere noemer verkocht. Het effect: geen leeg restaurant de volgende dag, maar mensen die tevergeefs aanklopten omdat de zaak bomvol zat. Eigenaar Loek van Thiel wijzigde wel de menukaart, waarop nu een paardenhaas voor 16.50 euro wordt aangeprezen.

Website Nederlands Instituut voor Ecologie