Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Prullenbak op treinstation
Prullenbak op treinstation
24 februari 2015

Papierafval op treinstations wordt gescheiden

Lege koffiebekers in de ene bak, oude kranten in de andere. Zo hoopt staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) samen met NS en ProRail de hoeveelheid afval op treinstations terug te brengen van 12.000 ton ongesorteerd naar 9.000 gesorteerd.

Om te beginnen zijn er aparte afvalbakken voor papier en restafval op Rotterdam Centraal neergezet. Ook op de stations in Eindhoven, Breda, Tilburg, Arnhem en Zwolle starten dit jaar proeven met afvalscheiding.

Als de proef op deze zes stations succesvol is, wordt de afvalscheiding op stations en in treinen de komende jaren verder uitgebreid.

Vorig jaar werd er 12.000 ton afval van stations en uit treinen afgevoerd. Daarvan werd ongeveer 12 procent gescheiden ingezameld.

Doel van de 'Green Deal' tussen NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu is het terugdringen van de hoeveelheid afval. Gestreefd wordt naar 9000 ton (of minder) in 2020. Daarvan zou tegen die tijd ook nog eens driekwart hergebruikt moeten worden.

Om dat te bereiken gaat NS bijvoorbeeld met ondernemers op stations in overleg om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen en ervoor te zorgen dat verpakkingen beter te recyclen zijn.

Het meeste afval op stations is van papier. Vandaar dat bij de proef begonnen wordt met het neerzetten van aparte afvalbakken voor papier en restafval.

"Dat is even wennen voor treinreizigers: op zes stations gooi je je oude krant straks in de papierbak en de lege koffiebeker bij het restafval. Daar zit immers een plastic laagje in", aldus staatssecretaris Mansveld.

Als onderdeel van de overeenkomst zorgt het ministerie van Infrastructuur en Milieu er onder meer voor dat eventuele knelpunten in regelgeving worden weggenomen.

Ook spant het ministerie zich in om afvalscheiding uit te breiden naar andere vormen van openbaar vervoer en worden er mogelijkheden onderzocht om voedselverspilling op stations tegen te gaan.