Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Paraplu Dianne te Mabel
Paraplu Dianne te Mabel
14 mei 2014

Kurkdroog onder paraplu van kurk

Geen probleem als hij door een rukwind in een gracht of vijver waait. De schitterende paraplu van Dianne te Mebel is van kurk en blijft dus kurkdroog.

Te Mebel (1965) heeft een salon in Amsterdam, maar voert ook een webshop met biologische en duurzame haarproducten. “Jullie hebben eens over mijn henna geschreven”, weet ze nog. Dat is haar blijkbaar goed bevallen.

Nu breidt ze het assortiment uit met producten van kurk, een eerlijk natuurproduct. De kledinglijn ontwierp ze zelf, de accessoires koopt ze in. Uit Portugal, vanzelfsprekend, waar de enorme kurkwouden bedreigd worden. De traditionele afnemer, de wijnindustrie, draait steeds vaker schroefdoppen op de snel lopende wijnen. Of pompt er een vieze plastic dop in, die er zonder grondige training op de sportschool soms niet uit te draaien is.

Haar lange jas is opzienbarend. Commentaar gegarandeerd. Is dit leer? Nee? Kurk? Maar lekt dat dan niet? “Nee, zeker niet”, zegt Te Mebel. “Na het van de boom zagen wordt de bast van de kurk eerst gekookt. Mijn toeleverancier heeft een proces ontwikkeld om er dunne lagen van de snijden, die ook weer behandeld worden. Er komen fineerlaagjes op. Daardoor is het materiaal elastisch, voelt bijna aan als leer. Maar het behoudt wel de eigenschappen van kurk: het isoleert tegen kou, maar het ademt wel. Maar voor mij het allerbelangrijkste: het is en blijft een natuurproduct.”

Ook heel bijzonder is de paraplu. Te Mebel: “Hij is groter dan normaal. Je zult er echt niet nat onder worden.” Niet onbelangrijk voor haar klanten, na een uitvoerige haarbehandeling en stromende regen buiten. “En mocht hij door een windvlaag in een plas waaien, dan kun je hem er gewoon weer uit vissen. Het is kurk. Hout dus. Hij blijft drijven. Lekt niet, naderhand. Kurken schoenen drijven ook.”

De paraplu is niet zo heel goedkoop: 79 euro. “Is de kurken stropdas dan misschien iets voor jou?”, stelt Te Mebel voor.

We kijken eens in haar webshop. Daar wordt de paraplu als parasol gebruikt. Groot genoeg om uit de zon te blijven.

De kurklijn van Dianne te Mebel.