Wereldprimeur: Bio-afbreekbare koffiecapsules Peeze
Een capsule voor Nespresso apparaten die de groene afvalbak in kan. Peeze koffie presenteert een wereldprimeur. De unieke cups zijn volledig zuurstofdicht, zodat ze zelfs geen folie verpakking nodig hebben.
Directeur Timmo Terpstra van het kwaliteitslabel Peeze in Arnhem zette de lat hoog. Hij zag een mooie markt voor koffiecups die niet van aluminium of plastic zijn, en ook weer bijdragen aan de afvalberg. Er zijn nu zulke goede bioplastics op de markt, dat een afbreekbare cup ‘maakbaar’ moest zijn. Maar dat niet alleen.
Terpstra tegen P+: “Zuurstof en koffie houden niet van elkaar. Na drie weken is gemalen koffie echt niet lekker meer. De originele Nespresso capsules zijn daarom van aluminium. Met dat materiaal is een ideale zuurstof barrière te maken. Je zit alleen wel met een heel duur afvalproduct, als je dat niet apart inzamelt en inlevert. Andere aanbieders en supermarkten hebben gekozen voor plastic cups, maar moeten de cups dan wel in een extra sachet stoppen, om te voorkomen dat er zuurstof bij komt. Onze vinding is een cup die geen extra zakje nodig heeft. Daarmee is het hele product composteerbaar geworden. We hebben onze vinding juridisch beschermd.”
De gepatenteerde capsules van Peeze zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen (suikerrietresidu) waardoor ze gewoon bij het GFT-afval kunnen. Ze zijn gevuld met kwalitatief hoogwaardige 100% Arabica en gecertificeerde koffie. Peeze is befaamd om de topselectie van koffiebonen.
De nieuwe cup wordt volgende week officieel voor het eerst op de Horecava in de RAI Amsterdam gepresenteerd, de vakbeurs voor horeca-exploitanten. Dat is niet toevallig. Peeze is vooral bekend als Business to Business-leverancier, in het hogere kwaliteitssegment.
Terpstra ziet de markt langzaam veranderen. “De traditionele grote machines voor losse koffie krijgen ook de mogelijkheid om capsules in hun pistonhouders te plaatsen. Ook voor de kleine gespecialiseerde horeca met minder grote omzet is ons product ideaal, omdat je nooit met een te grote voorraad gemalen koffie zit. Je kunt ook een klant die om Decaf vraagt bedienen met een vers product.”
Meer markten veranderen. Terpstra: “Ik zie ook in de duurdere hotels Nespresso-machines op de kamer verschijnen. Ook in duurzame verblijfslocaties, die in de lobby Peeze presenteren. Zij vinden het jammer om in de kamer een minder goed kwalitatief aanbod te hebben, of een product dat niet past in hun duurzame filosofie.”
Tenslotte veranderen ook kantoren en flexibele werkplekken, voor werknomaden. Terpstra: “Je ziet ook in de kleinzakelijke markt Nespresso-apparaten verschijnen. Zelfs in kantoren waar al een koffiehoek is, geven sommige afdelingen of medewerkers de voorkeur aan hun eigen koffie te drinken die ze echt lekker vinden. Dat geldt ook vergaderlocaties die verhuurd worden en waar de verhuurder de mogelijkheid wil aanbieden zelf koffie te zetten.”
Peeze prikt dus in op de nog steeds groeiende populariteit van koffiecapsules. En dat op een goed moment. Naar schatting worden momenteel wereldwijd tussen de 10 tot 12 miljard capsules geconsumeerd. Het afvalprobleem wordt daarmee steeds groter. In 2014 belandden alleen al in Duitsland 2.55 miljard aluminium en plastic capsules bij het afval. In 2020 zijn dat er naar schatting meer dan 20 miljard.
De capsules van Peeze zijn verkrijgbaar in drie smaken, waaronder twee Mex-Eco melanges. Deze koffie is naast biologisch en fairtrade gecertificeerd ook nog eens 100% klimaatneutraal. Hierbij zijn de klimaateffecten in de koffieketen tot nul teruggebracht via reductie en compensatie van de uitstoot van CO2. Compensatie gebeurt bij de bron: op de plantages in Ethiopië. Peeze is partner in het Fairtrade Carbon Partnership, opgezet door Stichting Max Havelaar (Fairtrade) en ICCO. Daarnaast komt een deel van de opbrengst ten goede aan de Peeze Foundation dat lokale projecten opzet in oorspronglanden.
De capsules zijn vanaf maart 2015 leverbaar. Ook particulieren mogen van Peeze uitproberen. Op de website wordt een doosje met samples aangeboden. Wij hebben zelf al voorgeproefd op het Nationaal Sustainability Congres eind oktober en geven Peeze als vanouds 5 sterren (en dat al 35 jaar).