Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Een subsidiabele pelletkachel van Italiaans fabrikaat
Een subsidiabele pelletkachel van Italiaans fabrikaat
28 januari 2018

Subsidies pelletkachels beter naar warmtepompen

Wie nu een pelletkachel koopt, kan bedragen tot 1400 euro aan subsidie ontvangen. Wat betreft Urgenda worden deze bedragen overgeheveld naar volledig elektrische warmtepompen. “We moeten af van gas, van kolen, maar ook stoken op biomassa”, stelt directeur Marjan Minnesma.

Principieel is Minnesma tegen het subsidiëren van kachels die worden ingevoerd met kleine geperste houtkorrels, zogenaamde pellets. Afhankelijk van de uitvoering van de kachel kunnen hier bedragen van 500 tot 1400 euro voor worden aangevraagd. De types met de meeste warmteproductie in Kwh kunnen zelfs als warmtebron voor een CV-ketel dienen.

Huizenbouwers die nu al ‘van gas los’ gaan, kennen de lijsten met subsidiebedragen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wel. P+ berichtte eerder over de opmerkelijke verlaging van subsidiebedragen per 1 februari voor sommige elektrische warmtepompen, terwijl de grote operatie #VanGasLos, waarbij Nederland zich loskoppelt van het aardgas, nog moet beginnen.

Collega-milieuorganisatie Natuur & Milieu neemt de optie van pelletkachels helemaal niet mee in voorlichting over het verduurzamen van woningen. Op de vernieuwde site die samen met de banken van de Volksbank (ASN Bank, SNS, BLG Wonen en Regiobank) is gemaakt, komt alleen de warmtepomp en de zonneboiler voor, naast tal van tips om de woning te isoleren. De website van Milieucentraal maakt wel melding van de subsidiabele pelletkachels, maar roept op deze niet meer dan twee avonden per week aan te doen, ‘voor de sfeer’. Dit met het oog op de uitstoot van fijnstof. Dat is dus lastig wanneer de pelletkachel bedoeld is om ’s winters als cv-installatie te functioneren.

Het betekent dat de RVO-lijst die per 1 februari wordt geactualiseerd opnieuw volledig gescreend moet worden, door de wens van de regering en parlement om met ingang van 2019 alle nieuwbouw ‘gasvrij’ te maken.  In de zogenaamde ISDE-regeling is sinds 2016 een bedrag van 70 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Minnesma, die met Urgenda al heel wat huishoudens hielp bij het aanpassen van het eigen huis tot een ‘Nul op de Meter-woning’: “Ik ben in praktijk nauwelijks mensen tegengekomen die voor een pelletkachel kiezen. Hooguit wanneer je een hele grote boerderij hebt met een enorme woonkamer, op een van de Waddeneilanden, of zo. En wanneer je daar veel geld voor over hebt.”

De subsidielijst van RVO is heel lang, met tientallen verschillende aanbieders van pelletkachels. Opvallend is de grote hoeveelheid Italiaanse aanbieders. Thermorossi bijvoorbeeld levert zowel modellen met strak Italiaans design als kachels die doen denken aan de Oostenrijkse tegelkachels, bekend van wintersport-chalets.

In Nederland zijn deze verwarmingsbronnen minder populair. Pelletkachels in de woonkamer hebben door de kleine ruitjes niet de ‘gezelligheid’ van een open haard, ook al is hun verbranding vele malen efficiënter. Gehakte houtblokken invoeren kan niet. Ook zijn er wel klachten over het geluid van het ronddraaiende mechanisme dat de houtkorrels naar de warmtebron voert. Nederlanders zien bovendien op tegen het sjouwen met zware zakken met pellets. De voorraad zakken vraagt ook opslagruimte.

De subsidiebedragen die nu al op zogenaamde lucht-water warmtepompen worden gegeven zijn veelal hoger dan op pelletkachels. De bedragen schieten afhankelijk van het type al snel over de 2000 euro heen en kunnen oplopen tot meer dan 5000 euro. Het is voor ‘zelfbouwers’ een hele puzzel om tot een juiste keuze van warmtepomp te komen.

Voor aanbieders van all electric warmtepompen ligt er een gigantische duurzame markt open. De belangen zijn enorm, met sterke Aziatische concurrenten uit Japan, Zuid-Korea, maar ook uit de VS.

De subsidielijst voor pelletkachels.

Downloads

Meer info download je hier:

RVO lijst met subsidiabele pelletkachels (873 kb)