Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Philips-tl-led
Philips-tl-led
11 april 2013

Philips maakt tl-buis van ledverlichting

Als het prototype in productie kan, gaat Philips een waanzinnige klapper maken. Een led-lamp in de vorm van een tl-buis, passend in de huidige tl-armaturen. De vervangingsmarkt loopt in de miljarden euro’s.

Philips meldt vandaag een doorbraak op het gebied van led-verlichting. Het bedrijf heeft een prototype led-lamp in buisvorm ontwikkeld, die de traditionele tl-buis in kantoren kan vervangen. Het prototype heeft een efficiëntie van 200lm/W, het dubbele van tl-licht.

Zoals bekend is het stroomverbruik van ledlampen echter zeer gering. De nieuwe tl-buis zou het verbruik van de huidige leds zelfs nog eens halveren! Je hoeft geen boekhouder te zijn om te kunnen uitrekenen hoe snel het break-even point voor een kantooromgeving is bereikt. Die som kan voor de tl-ledbuis nog niet gemaakt worden.

De besparing aan elektriciteitsgebruik voor deze planeet kan ook immens groot zijn. Verlichting is goed voor 19 procent van het totaal aan elektriciteitskosten. Alleen in de VS zou er al een besparing van 12 miljard dollar gemaakt kunnen worden.

En het licht van de nieuwe buis moet bovendien erg natuurlijk zijn. Philips heeft de verdubbeling van de efficiëntie van tl-verlichting met zijn nieuwe led-buislamp gerealiseerd met behoud van de lichteigenschappen die nodig zijn voor kantooromgevingen. Zo heeft het ontwikkelde prototype een kleurtemperatuur tussen de 3000 en 4500K. De zogeheten kleurweergave-index groter dan tachtig. In het vernieuwde Rijksmuseum doen de meesterwerken uit de Gouden Eeuw het ook zo goed met Led-licht, hebben kunstkenners al moeten beamen.

Philips maakt voor het prototype van de led-buislamp gebruik van een nieuwe methode om wit licht te produceren. In plaats van de gebruikelijke blauwe leds met fosforcoating, maakt Philips bij zijn prototype gebruik van twee blauwe en een rode led. Een van de blauwe leds is voorzien van groen fosformateriaal dat blauw licht absorbeert en groen licht uitstraalt. Bij elkaar leveren deze drie basiskleuren wit licht op. De gebruikte Lumiled-leds hebben indium-gallium-nitride als halfgeleidermateriaal.

Website met het nieuws van de LED-buis van Philips
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier