Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Plastic #zwerfie, foto P+ People Planet Profit
Plastic #zwerfie, foto P+ People Planet Profit
17 april 2014

Europarlement zet prijs op plastic zakjes

Het plastic zakje om groenten in te pakken gaat geld kosten. Zo hoopt het Europese Parlement het gebruik ervan in 2017 gehalveerd te hebben.

Dat heeft het parlement woensdag op een plenaire zitting in Straatsburg besloten. In flinke meerderheid zelfs: 539 leden stemden voor deze maatregel. De Europarlementariërs willen zo het aantal plastic wegwerptasjes in 2019 zelfs al met 80 procent terugdringen. De maatregel geldt voor de voedingssector, aangezien de meeste tasjes van supermarkten en voedingswinkels komen. Het gaat om zakjes waar groenten in gaan, zuivel, vis en vlees.

De lidstaten van de Europese Unie mogen zelf bepalen hoe ze tot deze vermindering komen, maar aanbevolen wordt belastingen en heffingen op supermarkten die nog steeds het ultradunne plastic van 50 micron gratis ter beschikking stellen. De winkels worden daardoor gedwongen de kosten door te berekenen aan de klant, om geen omzetverlies te maken.

Brussel wil dat de huidige tasjes op termijn worden vervangen door afbreekbaar plastic of gerecycled papier. Sinds enkele jaren bestaan er al biologisch afbreekbare plastics op basis van zetmeel van bijvoorbeeld maïs of aardappel. Milieuorganisaties willen dat bioplastic vaker wordt gebruikt door fabrikanten. Immers: gemiddeld gebruikt de Europese consument nu wel 200 van zulke zakjes per jaar. Elk jaar verdwijnen er in Europa acht miljard plastic tasjes in de natuur, dat zijn er ongeveer tweehonderd per EU-burger. Daarvan zou ook een percentage in zee terecht komen.

Meer over de stemming en de lobby op de website van Euractiv, waar ook alle rapporten te downloaden zijn die aan deze beslissing ten grondslag liggen.