Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Balen van PET-flessen
Balen van PET-flessen
06 september 2014

Wordt Nederland het land van de Plastic Losers?

Het verder standaardiseren van het inzamelen van PET-flessen kan nog stukken beter. Dan zullen er in Europa zelfs nog meer dan 65 miljard PET-flessen worden gerecycled.

Dat zei Casper van den Dungen, voorzitter van ‘Plastics Recyclers Europe PRE’. Deze week werd bekend dat er in 2013 voor 1,6 miljoen ton aan PET-plastic is opgehaald. Dat zijn omgerekend 65 miljard flessen.

Is dat de complete hoeveelheid geproduceerd PET-materiaal? Zeker niet. In heel wat landen, zoals ook Nederland, verdwijnen de meeste kleine PET-flessen (50 ml) in de grijze afvalbak. De supermarkten in ons land hebben hun statiegeld-apparaten niet geschikt gemaakt voor inname hiervan.

De Plastic Heroes proberen met een techniek uit de tijd van Henry Ford, de lopende band (nu precies 100 jaar oud, uit 1913) nog een percentage uit de verder voor het grootste deel waardeloze plasticafvalstroom te vissen. Van alle innovaties die in een eeuw plaatsvonden, maken de supermarkten in Nederland welbewust geen gebruik. De overkoepelende suopermarkt-organisatie CBL wil dat niet omdat marktleider Albert Hein dat niet wil. Emballage-apparaten kunnen vandaag precies aangeven welke PET-fles van Coca-Cola afkomstig is of van Vrumona (Sisi, 7Up, Rivella, Pepsi). Volgens ‘afvaladvocaat’ Rogier Hörchner zou de bijdrage van de Plastic Heroes niet meer dan 3 procent aan de totale recycling van PET-materiaal in Nederland zijn.

Dat is een absurd laag percentage. Het kan niet anders dan dat de Plastic Heroes over enkele jaren met stille trom van het toneel verdwijnen, als Plastic Losers. Als dan ook het statiegeldsysteem niet meer bestaat, gaat in Nederland het kostbare product PET naar de verbrandingsovens.

Ons land staat dan compleet voor gek. Over heel Europa gezien werd vorig jaar zo’n 56 procent van alle PET-flessen  opgehaald en hergebruikt. In 2012 was dat nog 52 procent. PET-plastic daarmee het meest gerecyclede plastic in de Europese Unie. Dat zijn cijfers van PETcore Europe.

De vraag naar PET als verpakkingsmateriaal groeit nog steeds. Ook de toepassingen worden steeds breder, van fleece-truien tot verpakkingsfolie.

Persbericht van Petcore Europe