Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Coca-cola, Greenpeace uiting
Coca-cola, Greenpeace uiting
04 september 2014

Plastic Soup Foundation ziedend op Coca-Cola

De Plastic Soup Foundation heeft ziedend gereageerd op het nieuws van P+ over de statiegelddeal. Vooral Coca-Cola moet het ontgelden. Lidl en Aldi worden ontzien.

Op de blog op de website van deze milieu-lobbyisten wordt het nieuws van een afbeelding voorzien uit eenm Greenpeace campagne. Het bericht uit P+ als volgt samengevat en van commentaar voorzien:

“Aldi en Lidl zijn afgekocht voor een onbekend bedrag uit een onbekende pot en hebben inmiddels berichtgeving over hun eigen succesvolle statiegeldsysteem van hun site gehaald.
Terwijl dit allemaal speelt, klopt Coca-Cola zich op de borst met haar Duurzaamheidsverslag 2013, waarin het woord statiegeld vanzelfsprekend niet voorkomt. Coca-Cola wil dat de consumenten PET-flessen gescheiden inleveren zonder statiegeld en pleit voor het systeem van Plastic Heroes. Er staat dat elke PET-fles van Coca Cola voor gemiddeld 32 procent bestaat uit gerecycled materiaal. Bij Aldi en de Lidl ligt dat percentage dankzij het eigen statiegeldsysteem al twee keer zo hoog…

Het wordt tijd dat het afgelopen is met dergelijke schimmige lobbypraktijken die ook de onderlinge vrije concurrentie van supermarkten belemmeren.

Geeft deze gang van zaken en kartelvorming de overheid niet meer dan genoeg reden om het statiegeld definitief te behouden en uit te breiden? We laten ons toch niet op deze manier een juweeltje van de nagestreefde circulaire economie ontnemen?”

Aldus het blog.

Een vertegenwoordiger van de Plastic Soup Foundation was bij de presentatie bij De Groene Zaak aanwezig. Deze organisatie kreeg grote bekendheid door het aankaarten van het probleem van microplastics, die verborgen zitten in tandpasta, scrubs en andere schoonheidsartikelen. De deeltjes zijn zo klein, dat ze de waterzuivering passeren en in zee terecht komen. Daar vormen ze een bedreiging voor vissen, maar ook voor vogels die de vissen opeten.

Blog van de Plastic Soup Foundation.