Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
PowerPlane
PowerPlane
08 mei 2013

PowerPlane haalt binnen 4 dagen ton op

De PowerPlane heeft binnen 4 dagen met crowdfunding op een bedrag van 100.000 euro opgehaald. Het ontwerp bestaat uit een zweefvliegtuig dat via een kabel aan een generator is verbonden en daarmee energie opwekt. investeerders kunnen zich nog steeds melden bij Oneplanetcrowd.nl: early birds wordt 8 procent rente beloofd, daarna 4 procent!

Het bedrijf achter de PowerPlane, Ampyx Power, wil nog even doorgaan en 400.000 euro ophalen om het volledige prototype te ontwikkelen.

Het PowerPlane-systeem van 850kW brengt met behulp van een aan een kabel verbonden zweefvliegtuig windkracht over naar een stroomgenerator op de grond. Met de modernste sensor- en besturingstechnologie en minimaal materiaalverbruik wordt er veel energie opgewekt.

De makers stellen: “Met een opschaling van de PowerPlanes kan rond 2018 een kostenniveau bereikt worden dat ruim kan concurreren met kolencentrales.”

De PowerPlane vliegt op 300-600 meter hoogte, waar de wind harder en constanter waait dan op de hoogte van conventionele windmolens. Hierdoor, ook door het minimale materiaalverbruik en de efficiëntie, is het systeem goedkoper dan windmolens. Het idee doet denken aan de vliegers van Wubbo Ockels, maar heeft een andere gedaante gekregen. Ook dit vliegtuig is nog niet af. In de tweede helft van 2013 gaat Ampyx Power prototype #8 bouwen van de PowerPlane, met een aerodynamisch geoptimaliseerde vleugel, waarmee nog meer stroom geproduceerd kan worden.

Via crowdfunding zal het ontwerp, de bouw en het testprogramma medegefinancierd worden. Dit gebeurt met achtergestelde converteerbare leningen. Dit is een lening die de crowdfunder aan de ondernemer verstrekt om later, onder bepaalde voorwaarden, om te kunnen zetten naar aandelen of uit te laten keren met een rente.

Veel grote bedrijven en instellingen zijn volgens OnePlanetCrowd ook overtuigd van de technologie achter de PowerPlane, zoals de Rabobank, WNF en KLM. Richard Holland, Chief Conservation Officer bij het Wereld Natuur Fonds: “De PowerPlane technologie heeft de potentie om duurzame energie goedkoper te maken dan energie uit fossiele brandstoffen, terwijl de impact op het milieu minimaal is. Het WNF vindt het belangrijk om dit soort ontwikkelingen te ondersteunen en zo bij te dragen aan een toekomst met 100% hernieuwbare energie.”

Voor meer informatie over de crowdfundingcampagne en uitleg over converteerbare leningen, deze website.