Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Muffin
Muffin
23 oktober 2016

Voedselverspilling stopt pas bij dubbele prijzen

Als alle voeding in de supermarkt twee keer zo duur zou zijn, dan pas dan gooien we niets meer weg. Zo zeiden 800 Nederlanders tegen Motivaction.

Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat we nu per dag per huishouden 1 euro aan voeding weggooien. Kliekjes worden niet opgegeten, voorraden zijn niet goed ingekocht en bederven. We hoeven ook niet zo op te letten, omdat voeding maar een klein deel van ons huishoudbudget vergt. Eten in Nederland is erg goedkoop.

Het is om deze reden dat Natuur & Milieu en de Rabobank een voedselverspillingscampagne zijn gestart.

Op basis van een flitspeiling constateert Natuur & Milieu dat duurder voedsel een goede prikkel is om veel minder te verspillen. Talitha Koek, woordvoerder bij Natuur & Milieu: “Daarom pleiten we voor een ‘echte prijs’ voor voedsel waarin de milieukosten ook worden meegerekend en de boer een goede prijs krijgt. Met als voordeel dat er ook nog minder wordt weggegooid.”

Er zijn na tien jaar aandacht voor dit onderwerp inmiddels heel wat onderzoeken, die allemaal in dezelfde richting wijzen. Nederlandse consumenten gooien jaarlijks voor 2,5 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Per persoon is dit 150 euro (bron: Milieu Centraal). In totaal gooien we in Nederland 800 miljoen kilo voedsel weg en verspillen we daarmee drie megaton CO2. Zonder verspilling thuis zou de uitstoot per Nederlandse consument met 1,5 procent afnemen. Dit staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.

Nederlanders geven gemiddeld zo’n 11 procent van hun netto inkomen uit aan eten, blijkt uit onderzoek (Bron: Voedingscentrum). Meer dan de helft van de ondervraagden denkt echter dat dit percentage twee keer zo veel of hoger is. Veel ondervraagden denken 20 tot 30% van hun inkomen aan voedsel uit te geven. “Ook op basis hiervan is er ruimte om de prijs van voedsel te verhogen. We bungelen wereldwijd onderaan wat betreft het percentage van ons inkomen dat naar voedsel gaat,” aldus Koek.

Belangrijkste reden dat voedsel wordt weggegooid is, dat het eten niet meer goed ruikt/ smaakt/ eruit ziet (54 procent), de houdbaarheidsdatum is verlopen (34 procent) en er teveel is bereid (26 procent). Oplossingen die het meest worden genoemd om voedselverspilling tegen te gaan zijn: kleinere verpakkingen (43 procent), boodschappenlijstjes gebruiken (33 procent) en informatie over de houdbaarheid van producten (24 procent).

“De Rabobank kan als organisatie zelf bescheiden bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. We kunnen als wereldwijde Food&Agri-bank wel echt impact maken, door financiering van oplossingen in de gehele F&A-keten. En bovendien door samen te werken met duurzame koplopers zoals De Verspillingsfabriek en met maatschappelijke partners,” zegt Bas Rüter, directeur Duurzaamheid Rabobank over de samenwerking.

Het onderzoek is in opdracht van Natuur & Milieu en de Rabobank uitgevoerd door Motivaction onder een representatieve steekproef van 801 Nederlanders tussen 16 en 75 jaar. De steekproef is representatief voor opleiding, leeftijd, geslacht, regio en waardeoriëntatie.

Hier het volledige flitsonderzoek van Motivaction (PDF)

 

Downloads

Meer info download je hier:

Flitsonderzoek voedselverspilling (1278 kb)