Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
lampemmer
lampemmer
01 juli 2014

Klanten willen lager tarief en groene energie

Grote energiemaatschappijen moeten zich gaan richten op hun bestaande klanten. Zonder lagere prijs gecombineerd met groene energie stappen ze anders over.

Dat is de waarschuwing aan de Essents en Eneco's van Nederland, van directeur Hans de Kok van de prijsvergelijkingssite PrizeWize. Het is voor de reuzen nog niet te laat. Meer dan de helft van de Nederlanders zitten nog steeds bij dezelfde energieleverancier van tien jaar geleden. Volgens vergelijkingssite PrizeWize betalen ze echter wel als dank een hogere prijs voor hun stroom. Vooral de Zeeuwen zijn hondstrouw aan hun leverancier Delta, ondanks de kerncentrale in Borssele.

De Kok stelt: “De energierekening voor niet-overstappers is op jaarbasis gemiddeld met 350 euro gestegen. Consumenten die wel overstapten betalen ongeveer nog net zoveel als in 2004.”

Preciezer gezegd: bedroeg de energierekening voor een gemiddeld huishouden in 2004 nog € 1.400,-, tien jaar later ligt dat bedrag op € 1.750,-. Belastingen (zo’n 35% van de energierekening), netwerkkosten en de hogere olieprijs dragen bij aan die stijging. Toch kon de consument aanzienlijk op zijn energiekosten besparen door regelmatig over te stappen naar voordelige contractaanbiedingen. Consumenten die de afgelopen drie jaar elk jaar overstapten, betaalden gemiddeld bijna € 1.150,- minder dan de consument die zijn standaardcontract aanhield. Welkomstpremies, vastrecht en leveringstarieven maken een steeds groter verschil.

Tot 2004 had de consument niets te kiezen. Op basis van postcode werd bepaald welk nutsbedrijf je gas en elektriciteit leverde: Eneco, Essent, Nuon, Delta of de voorlopers van E.ON en Electrabel. Noord-Hollanders zaten bij Nuon, Noord-Brabanders praktisch allemaal bij Essent. Die tijden zijn veranderd: vandaag kunnen Nederlanders kiezen uit ruim dertig verschillende energieleveranciers. Ook aanbieders die zich specialiseren in groene stroom alleen.

De keuze voor groene stroom hebben de ‘oude’ stroomleveranciers inmiddels ook allemaal in hun pakket opgenomen. Het onderzoek zegt echter niets over verschuivingen van grijze naar groene energie bij hun ‘oude’ aanbieder. Is daarover niets bekend? “Goeie vraag. Hoeveel product-switchers zijn er binnen het pakket van bestaande aanbieders?”, zegt De Kok. “Daarover zijn geen statistieken bekend, dus dat is lastig te zeggen.” Het is natuurlijk ook niet de markt waarop PrizeWise zelf een percentage kan verdienen,

De Kok weet daarom veel meer over de overstappers te melden. Het merendeel daarvan doet dit vanwege een lager tarief bij een concurrende leverancier. De Kok: “Dat is voor 70 procent van de overstappers het belangrijkste motief. Dan houdt je nog een restpercentage over. Wij denken dat voor 10 tot 20 procent van die overstappers duurzame argumenten, maar ook service, doorslaggevend zijn. Natuurlijk hebben de bestaande maatschappijen daar op geanticipeerd. Wie dus een goede combinatie weet te maken tussen lage prijs en duurzaamheid is spekkoper.”

Toch verwacht de directeur van PrizeWize een verdere toename van het aantal overstappers en toetreding van nog meer nieuwe leveranciers. Daarnaast verwacht hij dat er meer contractsoorten en complexere tarieven op de markt zullen komen. “Dat betekent dat de klant zich nog beter moet oriënteren. De concurrentiestrijd in de energiemarkt zal onverminderd toenemen. Zowel op landelijk als op regionaal niveau. En daar profiteert de consument weer van. Mits hij wakker is en kritisch blijft vergelijken.”

Dat vergt de komende jaren van de traditionele energiereuzen dus een scherpe koers, gericht op klantbehoud.

Prizewize meldt: “Traditionele energieleveranciers hebben structureel marktaandeel ingeleverd. Onder de 600.000 mensen die prijzen vergeleken verloor Nuon, voorheen Nederlands grootste nutsbedrijf, haar nummer 1 positie aan Essent. Tegelijkertijd zagen Essent en Eneco hun marktaandelen ook dalen. Grootste winnaar onder vergelijkers is nieuwkomer Energiedirect, gevolgd door de Nederlandse Energie Maatschappij.”

Toch zijn de oude leveranciers nog altijd de grootsten in hun thuisprovincies. In provincies waar zij eerder niet actief waren, laten ze een bescheiden groei zien. Zeeuwen blijken de meest trouwe energieklanten. Ook onder vergelijkers kan Delta in Zeeland nog altijd rekenen op een marktaandeel van 57 procent. Noord-Hollanders blijken het minst gebonden aan hun energieleverancier. Onder de Noord-Hollandse huishoudens die hun energieleverancier vergeleken in het laatste halfjaar verloor Nuon in de afgelopen tien jaar meer dan de helft van haar marktaandeel.

De website van Prizewise