Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
memory foam
memory foam
28 augustus 2014

11 Producten die je van CO2 kunt maken

CO2 wordt vooral als een probleem gezien. Toch valt er van het broeikasgas van alles te maken, betoogt Marga Edens in de nieuwe P+. Bijvoorbeeld een matras van memory foam.

Het is beter om CO2 als product te gebruiken, dan om het onder de grond op slaan. Wetenschappers zoeken langs drie wegen naar oplossingen. Een daarvan is broeikas te gebruiken als voeding voor algen, om zo biobrandstoffen te produceren. Marga Edens, Vice Prersident Corporate Resposibility van RWE AG, geeft in totaal 11 manieren om CO2 handig te gebruiken. Zo kun je in totaal 10 procent van de emissies voorkomen.

Wat kun je er allemaal van maken?

+ Voor bubbels in frisdrank (Food/Products)
+ Als voedsel voor het telen van algen (Biological Conversion)
+ Als ‘extractant’ voor geurstoffen of het maken van de-caf koffie (Extractant)
+ Als mineraal voor het produceren van carbonaten (Mineralization)
+ Als chemische stof voor het produceren van vloeibare brandstoffen en kunstmest (Chemicals)
+ Als vriesmateriaal voor het maken van ‘droog ijs’ (Refrigerant)
+ Als toevoeging aan olie en gas (Enhanced fuel)
+ Als toevoeging aan kunststoffen (Plastics)
+ Als vulling voor in brandblusapparaten (Fire suppression)
+ Als beschermende laag of brandvertrager (Inerting agent)
+ Als opvulmiddel en vele andere toepassingen (Miscellaneous)

Hiermee beantwoord Edens de vraag die ze zelf in het artikel oproept: Kunnen we met CO2 nog iets anders doen dan het doelloos onder de grond stoppen? Kunnen we er iets van maken? Kunnen we opslag vervangen door gebruik  op industriële schaal waardoor grote volumes CO2 met behulp van wetenschappelijke creativiteit een positief effect kunnen hebben op onze millieubalans?”

Met het stoppen van koolzuur in frisdranken komen we er niet, volgens Edens. Daarom volgt ze met interesse de wegen die wetenschappers uitstippelen. Veel meer zoden aan de dijk zet het gebruiken van CO2 om bijna lege olievelden volledig leeg te pompen. De CO2 is dan meteen netjes opgeslagen. Ook interessant is het omzetten van CO2 in vernieuwbare brandstoffen, maar ook als voeding voor algen, waar vervolgens weer bio-brandstoffen van kunnen worden gemaakt. Het is eigenlijk net als met het witwassen van zwart geld, maar dan in positieve zin. Het omzetten van een op zich natuurlijk gas in producten die geen verdere opwarming van de aarde kunnen veroorzaken.

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) verwacht dat omstreeks 2050 27 procent van alle brandstof voor transportdoeleinden afkomstig zal zijn uit biomassa, tegen 2 procent nu.  Hiermee kan jaarlijks 2 gigaton aan CO2 emissies worden voorkomen.

Een heel nieuw product is door Bayer ontwikkeld, onder de naam ‘Dream Process’. Met CO2 opgevangen uit een nabij gelegen kolencentrale van RWE produceert Bayer in Dormagen ‘schuim met een geheugen’ voor kussens en matrassen. Dit ‘foam’ kan voor maar liefst 40 procent uit CO2 bestaan. Je kunt er dus op slapen. En als we dat nu allemaal eens gaan doen, kunnen we wereldwijd 1 tot 2 procent van de emissies omzetten in dit product. Dat droomt al iets minder nachtmerrie-achtig

Het volledige artikel is GRATIS te downloaden, zie de linkerkolom onderaan. De tekst is in het Engels.

Meer over het schuim van Bayer.

Downloads

Meer info download je hier:

CO2products.pdf (205 kb)