Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
annabelle bennett met InCycle Basket Puma
annabelle bennett met InCycle Basket Puma
07 november 2012

De vrouw die de planetaire kosten van PUMA berekende

Ze neemt de eerste bio-afbreekbare sportschoen van Puma mee, naar de conferentie ‘Closing the Loop’ op 14 en 15 november. Annabelle Bennett van Trucost berekende het sportconcern twee jaar geleden voor dat de productie de aarde jaarlijks voor bijna 100 miljoen euro aan schade berokkende.

Ze rekent nu net zo hard mee hoeveel minder de verbeterde producten de planeet kosten als het gaat om verminderd watergebruik en verlaagde CO2-uitstoot.

Annabelle Bennett is directeur van Trucost. Ze wist wat er zou gebeuren. Puma ging zichzelf bewust neerzetten als een ‘Bad Guy’. Want: door de productie van sportschoenen en sportkleding slinken de beschikbare voorraden aan grondstoffen op aarde, gaat er een enorme hoeveelheid water op en levert de productie ook nog eens heel veel CO2-uitstoot op. Opmerkelijk genoeg werd deze ‘zelfbevlekking’ Puma juist niet kwalijk genomen. Integendeel zelfs.

Bennett tegen P+: “Voordat het bedrijf de cijfers bekend ging maken, vond ik dit al een hele moedige daad. Wanneer je zoiets doet, is er geen stap terug. Je zult daarna altijd gevraagd worden: en wat heb je daar nu vervolgens mee gedaan, met al die cijfers? De actie was uniek. Voor Puma was er geen ander bedrijf geweest die dit eerder had gedaan. Het werd door bedrijven gezien als een ‘Dark Hole’. Maar de reacties waren juist het tegenovergestelde. Het werd als ‘exciting’ verwelkomd, spannend, inspirerend. Door deze goede ontvangst leed Puma er juist geen enkele schade door, maar won aan sympathie.”

Dat was in 2010. Inmiddels zijn we twee jaar verder. Puma kwam dit jaar met het vervolg, een schoen en een T-shirt onder de naam ‘InCycle Basket’. Alweer rekende Bennett mee. Zo kon daarna interessante staatjes presenteren, door de ‘voetafdruk’ van de nieuwe producten tegenover reguliere sportschoenen af te zetten.

Bennett tegen P+: “De biologisch afbreekbare schoen en het ook al ‘biodegradeble’ T-shirt hebben 31 procent minder impact op het milieu. Daaronder versta ik het totaal aan CO2-emissies, afval, luchtverontreiniging, het mindere gebruik aan natuurlijke middelen als water en land. Zelfs hebben we de fase meegerekend na verkoop, dus wat de consument nog met het product doet. Wassen, drogen, strijken, noem maar op. En we kunnen deze bedragen tot achter de komma aan de consumenten overleggen.”

We geven een voorbeeldje met de nieuwe InCycle Basket schoen, die tegenover een conventionele sportschoen wordt gezet van suède (leer).

Kosten van broeikasgassen (CO2).
Puma suède sportschoen: 1,14 euro
Puma InCycle Basket: 2,16 euro

Kosten van water
Puma suède sportschoen: 0,61 euro
Puma InCycle Basket: 0,49 euro

Kosten van afval
Puma suède sportschoen: 0,30 euro
Puma InCycle Basket: 0,12 euro

Kosten van luchtverontreiniging
Puma suède sportschoen: 0,74 euro
Puma InCycle Basket: 0,84 euro

Kosten van landgebruik
Puma suède sportschoen: 0,48 euro
Puma InCycle Basket: 0,09 euro

TOTALE milieukosten
Puma suède sportschoen: 4,29 euro
Puma InCycle Basket: 2,95 euro

Verkoopprijs in de winkel
Puma suède sportschoen: 85 euro
Puma InCycle Basket: 95 euro

Percentage ‘Kosten van de Aarde’
Puma suède sportschoen: 5 procent
Puma InCycle Basket: 3 procent

Bennett: “Het grote verschil zit hem vooral in het omwisselen van leer voor synthetische stoffen, die een minder grote voetafdruk hebben. Bovendien kunnen juist deze vezels weer teruggewonnen worden, als de klanten de schoenen weer inleveren. Dat is de link met het programma van het congres over de circulaire economie.”

Ontmoet Annabelle Bennett en de vele andere sprekers tijdens ‘Closing the Loop’ op 14 + 15 november in Zaandam. Niet alleen de directeur van Trucost neemt een paar schoenen mee om haar praktijkvoorbeeld werkelijk tastbaar te maken, ook de gasten die Masterclasses verzorgen maken hun praktijken tastbaar. En tijdens de excursies naar de tapijtfabriek van Interface en het kantoor van het NIOO-KNAW in Wageningen wordt de praktijk zelfs driedimensionaal. Dit alles onder het motto: de Circulaire Economie bestaat al!

Link naar PDF van programma Closing the Loop

Inschrijving Closing the Loop