Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Kartent
Kartent
01 mei 2016

Ook Rabobank gaat crowdfunden

Na de ASN Bank heeft nu de Rabobank een overeenkomst gesloten met Oneplanetcrowd. Het biedt de mogelijkheid voor klanten om een bancair krediet aan te vullen met financiering door particulieren.

De iets vooroplopende ASN Bank heeft inmiddels met de Kartent een eerste succesvolle crowdfundingresultaat in huis.

Oneplanetcrowd legt de combinatie van financieringsvormen zoals de Rabobank die voorstaat als volgt uit: “ Voor sommige plannen bestaat een financiering uit een slimme financieringsmix, waarin bancair krediet wordt gestapeld met aanvullende financiering van externe financiers. Ondernemers met een goed plan kunnen bij de Rabobank rekenen op ondersteuning in het vinden van een passende financiering. Daarvoor kan de coöperatieve bank ondernemers naast het verstrekken van bancair krediet ook helpen met het vinden van externe geldaanbieders, waaronder crowdfundingpartners.”

Maarten de Jong, algemeen directeur van Oneplanetcrowd is enthousiast: “Wij zijn verheugd over deze samenwerking waarvan duurzame en sociale ondernemers en energieprojectontwikkelaars zullen profiteren bij het realiseren van start- en groeikapitaal. Crowdfunding en bankfinanciering versterken elkaar. De kracht van crowdfunding is dat het naast financiering grote marketingwaarde oplevert onder meer doordat de ondernemer een groep betrokken ambassadeurs, de ‘crowd’, aan zich bindt. Dit versterkt de commerciële positie van een bedrijf, wat een belangrijk voordeel is voor het aantrekken van bankfinanciering.”

Bij de ASN Bank lopen op dit moment  zes Crowdfundingacties waarvan er twee al ruim over het beoogde inzamelingsbedrag heen zijn. Vooral populair is de ‘Kartent’, waar het gevraagd budget van 50.000 euro al met 200 procent is overschreden. Deze waterdichte tent is gemaakt van karton, volledig recyclebaar en bedoeld om een einde te  maken aan de enorme hoeveelheid tenten die festivalgangers elk jaar achterlaten. Investeerders wordt een rendement van 6 procent per jaar belooft. Het team van de Kartent bestaat uit Jan Portheine en Wout Kommer, beiden alumni van de TU Delft. Plan is na het zomerseizoen de andere kant van de wereld op te zoeken, en de tent te vermarkten in Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

In Nederland zijn inmiddels meer dan 140 crowdfundingplatforms actief, daarvan houden 40 partijen zich bezig met leningen door middel van crowdfunding.

OnePlanetCrowd over overeenkomst met Rabobank

De lopende crowdfundingactie van ASN Bank voor de Kartent