Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 januari 2012

Rag-Bag: Theezakken nu design schoudertas

Rag-Bag heeft er een nieuw ontwerp bij in haar tassenlijn. De Tamil Nadu Messenger Bag is gemaakt van oude theezakken, verzameld door Indiase voddenrapers.

Hotels, restaurants en thee fabrieken: het zijn interessante plekken voor Adithya Trade. De Indiase organisatie werkt met ‘voddenrapers’: mannen en vrouwen die leven van wat ze op straat vinden.

Sinds kort hebben ze hun werkterrein in Tamil Nadu uitgebreid naar plekken als hotels en restaurants vanwege de theeverpakkingen die er weg worden gegooid. Deze zogenaamde ‘teabags’ zijn gemaakt van gerecyclede kunststof zakken, waarin thee vervoerd wordt van de plantage naar de fabriek en naar de hotels en restaurants. Adithya Trade verzamelt en wast ze vervolgens waarna ze in een klein naaiatelier verwerkt worden tot originele Tamil Nadu Messenger Bags.

Het project genereert werk en inkomen voor ongeveer twintig voddenrapers en naai ateliers in een aantal kleine dorpen in Tamil Nadu. In de ateliers zijn vooral de vrouwen aan het werk. Het is voor hen een welkome bijverdienste naast het werk dat ze doen op het land.

Iedere Ragbag schoudertas heeft een unieke print, afhankelijk van de theeplantage waar de thee vandaan komt. De tas is spatwaterdicht en heeft een ruim van A4 formaat dat vergroot kan worden tot A3 formaat. De tas heeft een rits aan de bovenkant en een voorvak met rits.

Het is niet de eerste tas die Rag-Bag uitbrengt. Zo ontwierp ze al eerder de Delhi Schoudertas Cricket (€59,00), een schoudertas gemaakt van gerecycled plastic, verzameld door voddenrapers uit de sloppenwijken van Delhi. Rag-Bag tassen zijn een voorbeeld van ‘sociaal ondernemen’ en hebben al diverse prijzen gewonnen, waaronder de BiD Challange, het Ei van Columbus en de European Business Award for the Environment.

De Tamil Nadu Messenger Bag kost €49,00 en is te koop op de website van WatMooi.

Rag-Bag bij watmooi.nl