Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Renzo Deurloo, foto Reza Harek
Renzo Deurloo, foto Reza Harek
23 februari 2016

GreenFox vindt voor miljoen aan vergeten meters

Cross-sectorale samenwerking leidt tot opmerkelijke resultaten. Renzo Deurloo van GreenFox bespaarde de gemeente Rotterdam een rekening van een miljoen euro, door duizend vergeten elektriciteitsmeters te achterhalen.

Renzo Deurloo (1974) vertelt onomwonden hoe belangrijk MVO Nederland is geweest bij de start van zijn sociale onderneming GreenFox. Directeur Willem Lageweg paste zijn filosofie van ‘verbinden’ persoonlijk toe op deze start-up, een sociale onderneming die mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt werkt biedt.

Deurloo: “Het is toch heel anders wanneer Willem je persoonlijk aanprijst, of je als starter zelf moet gaan werven. Lageweg introduceerde ons bij Ahrend aan de hoogste innovatie-ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken. Waar een van de grootste opdrachten uit onze historie uit is voortgekomen, voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu.”

Deurloo is niet bang om slimme oplossingen voor bijzondere problemen te bedenken: “Partijen komen al met een soort van vermoeden naar ons toe. De gemeente Rotterdam had een probleem, want er waren duizend gas- en elektrometers kwijt. Toch betaalde de gemeenschap daar jaarlijks geld voor, steeds meer zelfs, want de rekening gaat automatisch 10 procent omhoog wanneer je geen actuele meterstanden doorgeeft. Maar soms bestaan die meters niet eens meer, omdat een gebouw is gesloopt. En vergeten is de meter af te melden bij het energiebedrijf. Wij hebben toen een app ontwikkeld waar onze mensen alle mysterieuze meters mee konden fotograferen, met tijdstip en GPS-locatie erbij. Dan zag je een weiland met niets, bijvoorbeeld. Of de meter die ver verstopt zat onder de fontein op de Coolsingel, met de juiste meterstand, veel lager dan de schatting van het energiebedrijf. Op een totale rekening van 25 miljoen euro hebben we zo’n 1 miljoen euro bespaard.”

Het is een typisch voorbeeld van cross-sectorale samenwerking. Deurloo doet haast niet anders. Hij haalde het landelijke nieuws toen hij bekend maakt het garnalen pellen weer terug naar Nederland ging halen. “Zo werken we samen met ABN Amro, Eneco, Strukton en Schmidt Zeevis. Daar pellen wij garnalen met onze specialisten, die sterk zijn in repetitieve werkzaamheden. Onze klanten zijn de koks van betere restaurants, die garnalen willen serveren zonder chemische toevoegingen die de houdbaarheidsdatum tot een maand moeten verlengen. De winst is dus niet alleen een financiële winst. Het is met name de winst voor de mensen die voor ons werken. Als je kijkt naar de 35 mensen die voor ons werken in de garnalenpellerij, die zijn niet meer terug te herkennen. Het zijn mensen die vele jaren op de bank hebben gezeten en het nu gewoon weer naar hun zin hebben. En we kunnen nog veel oversteekjes naar andere bedrijfstakken maken.”

MVO Nederland zoekt meer partners, om de uitwisseling binnen ketens of coalities buiten de eigen bedrijfstak verder te kunnen ontwikkelen. 

Links naar aanmeldingsformulier voor partnerschap MVO Nederland.