Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Richard Tol in P+
Richard Tol in P+
22 februari 2013

Richard Tol wil CO2-tax op producten

Stop de emissiehandel in broeikasgassen. Daarvoor in de plaats moet er een CO2-tax op producten komen. Dat zegt Richard Tol de meest gepubliceerde (klimaat) econoom van Nederland, in de nieuwe P+. De PDF van dit artikel is gratis.

Hoogleraar Richard Tol specialiseert zich in het omver schoppen van heilige huisjes. Onze meest gepubliceerde econoom trekt zich totaal niets aan van de gevestigde belangen van bedrijven, van overheden of van ngo’s. Hij schrapt alle windmolenparken, klimaattoppen en ook nog eens de emissiehandel. Een CO2-belasting op alle producten, daar zou het klimaat wèl bij gebaat zijn. Of het nou op kaas of ruwe olie is.

Tol: “Een CO2-tax op producten heeft twee grote voordelen. Het eerste is dat je zo de hele keten belast en niet dat deel van de keten dat gereguleerd is. Dat betekent dat als je staal uit China importeert, bijvoorbeeld, dan betaal je nog steeds voor de koolstof die daar uitgestoten wordt. Ook als China niet zo happig is op internationale klimaatafspraken, dan wordt de CO2-uitstoot in China op deze manier toch gereguleerd. Een belangrijk voordeel om het bij de consument in de vorm van het product neer te leggen: het geldt ook voor olie, melk en kaas. Als je de Nederlandse uitstoot van methaan wilt beperken, dan kun je natuurlijk belasting leggen op de Nederlandse melkboeren. Maar die verliezen dan ogenblikkelijk de concurrentieslag met de Denen, als die dat niet zouden doen. Maar als de belasting op melk zou liggen, in plaats van op de koe, dan betalen Denen en Nederlanders wel evenveel belasting op hun methaanuitstoot. Er zijn dus grote voordelen om het bij de consument te leggen. Het tweede grote voordeel van een CO2-tax op producten is dat het de concurrentie minder verstoord, zeker in markten waar niet veel aanbieders zijn. Dan praten we over elektriciteit. Dan hebben belastingen op producenten het nadeel dat ze de monopoliemacht verder uitbreiden.”

Dan moet je wel weten we wat de CO2-component in alle producten is.
Tol: “Het is administratief wel lastiger. En je moet afspraken maken over de getallen die je gaat gebruiken. Maar: een hoop van dat onderzoek is al gedaan. Klimaat is natuurlijk al twintig jaar een wetenschappelijk probleem. Die emissiegetallen zijn redelijk hard en er zijn ook internationale afspraken over de vraag hoe je CO2-uitstoot meet. We kunnen de hele emissiehandel daarmee opdoeken. Hoe sneller, hoe beter zelfs, want naast de nu al bekende problemen zijn er nog tal van zaken die nog niet aan het licht zijn gekomen. De aansprakelijkheid is nog steeds een onderkend probleem. Het is met emissierechten net als met het kopen van een auto: als daar thuis aangekomen problemen mee blijken te zijn, kun je ermee terug naar de garage. Maar als een Nederlands bedrijf de emissierechten van een Italiaans bedrijf koopt, en dat blijkt later niet te kloppen, dan wordt het Nederlands bedrijf niet bestraft. De Nederlandse overheid meldt het voorval aan de Italiaanse regering. En die moet het Italiaanse bedrijf vervolgen. Maar dat gebeurt niet. Die Italianen nemen de telefoon wel op, maar leggen hem daarna weer neer. Dat betekent dus dat de sancties op emissierechten zo sterk zijn als het juridische systeem van het zwakste EU-land. Dat zou Italië kunnen zijn, waar ze heel lang een fraudeur als premier hadden. Het zou ook Griekenland kunnen zijn, waar ze zelfs de getallen van het BNP vervalsen. Het zou Cyprus of Bulgarije kunnen zijn, waar de maffia in de regering zit. Dat soort landen dwingt dus het Nederlandse CO2-beleid af. Nederland kan daar niets tegen doen. Tot nu toe is daar nauwelijks iets over bekend. De reden daarvoor is heel eenvoudig. Het duurt vijf jaar voordat alle getallen zijn geverifieerd. Het zou goed kunnen dat er in 2010 op grote schaal is gefraudeerd met de emissierechten, maar dat dit pas in 2015 aan het licht komt. Lenin zei: ‘Eigendom is diefstal’. Ik zeg: zodra je eigendom creëert, creëer je ook diefstal, haha.”

 

P+ biedt het artikel over Richard Tol gratis als PDF aan. Zie linkerkolom, onderaan.

Wees altijd op de hoogte van het laatste nieuws over duurzaam ondernemen. Abonneer op P+

Tekst Jan Bom

 

Downloads

Meer info download je hier:

Richard Tol in P+ (874 kb)