Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
eco-ruitenontdooier
eco-ruitenontdooier
09 februari 2012

Eco Ruitenontdooier: milieuvriendelijk krabben

Hoera nooit meer krabben!  Of toch wel? Helpt de Eco Ruitenontdooier van Eco-Point je echt moeiteloos de winter door?

Voor al die mensen die het krabben zat zijn, die tijdens de wintersport niet ook nog eens iedere dag een autoruit willen schoonmaken of voor hen die zijn vergeten hun ruitenvloeistof te vervangen door een die bij -20 ook werkt:  de Eco Ruitenontdooier belooft je moeiteloos de winter door te helpen. En beter nog: het is biologisch afbreekbaar.

Het was Eco-Point uit het Brabantse Halsteren die de Eco Ruitenontdooier ontwikkelde: een product in de vorm van een bio-alcohol die bevroren ruiten, spiegels en sloten snel en efficiënt ijsvrij weet te maken. De ontdooier is veilig in gebruik op materialen als rubber, metaal, glas, lak en chroom. Doordat het 100% biologisch afbreekbaar is, veroorzaakt het geen corrosie of erger: barsten in koplampen. De Ruitenontdooier zit bovendien in een PE-fles: licht van gewicht, een lange levensduur, geen schadelijke stoffen bij verbranding en 100% recyclebaar.

Radiomaker Menno Bentveld die het product eerder in zijn radioprogramma Vroege Vogels demonstreerde, is gemengd positief: de oorspronkelijke ijslaag is snel weg, maar ‘wel blijft er her en der een glibberig laagje over en ook kunnen er na het wissen wat van de resten opnieuw bevriezen’. Ook merkt hij dat het ‘hard gaat met dat spul’: “Bij een behoorlijke ijslaag en goed spuiten doe ik er een keer of 12-15 mee.”

Daniëlle van den Berg  heeft dezelfde kanttekeningen in haar blog op inspirerendleven.nl: “Je smeert het product toch flinterdun uit over je ijskoude ruit (als je inderdaad de motor nog niet start en de blower niet tegen de voorruit kunt laten blazen), waardoor het toch weer bevriest. “ Wel is het perfect voor noodgevallen als vastgevroren autoportieren en ‘minstens zo werkzaam als de milieuonvriendelijke variant.’

Het beste is natuurlijk om preventief te werk te gaan: gooi voordat je de warmte binnen weer opzoekt, een oude deken of een stuk karton over je ruit en je hoeft de volgende ochtend niks te krabben, noch te spuiten.

Een fles eco-ruitenontdooier kost 6,64 euro.

De ruitenontdooier op de website van eco-logisch.nl

Tekst Marianne Lamers