Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ruud Koornstra, foto Chris de Bode
Ruud Koornstra, foto Chris de Bode
22 april 2014

Koornstra wil het paradijs op aarde

Ruud Koornstra verwacht het paradijs op aarde. Maar dat zal er niet komen zonder een revolutie. In de nieuwe P+ verklaart de groene ondernemer zich nader.

Ondernemer Ruud Koornstra stelt in de nieuwe P+: “Momenten waarop we geen vertrouwen meer hadden in onze bestuurders, waren de momenten waarop er revoluties kwamen.” Uit vertrouwensonderzoek, zoals dat van Edelman, blijkt dat er onder de bevolking heel erg weinig vertrouwen meer is in instituties en bestuurders.

Een fragment uit het interview: “Grote revoluties waren altijd grote transities door een verandering van energie en van communicatie. Die twee hadden altijd met elkaar te maken. We werden van jager-verzamelaar landbouwer. We gingen de energie van zonlicht vastleggen in gewassen en ook taal vastleggen in een spijkerschrift. Filosofie uit de ondernemersdoos van de dyslectische Ruud, maar het klopt wel. Maak ik een grote stap in de geschiedenis. Opeens riep iemand: ‘We gaan met tandwielen en met stoom de arbeidsproductiviteit verhogen’. En toen kwam tegelijkertijd ook de drukpers en de krant: de industriële revolutie. Wat zie je vandaag? Dit keer gaat met de revolutie niet de energie voor de troepen uit, maar de communicatie gaat voorop. Dat betekent dat we dit keer een veel gecontroleerder revolutie gaan krijgen. Je gaat het al zien: deze nieuwe stap in de beschaving. We gaan elkaar uitleggen dat hier niemand minder van wordt. Dit is niet een revolutie tegen elkaar, maar een revolutie met elkaar. Om hier te kunnen blijven wonen. Het is bijna War of the Worlds: wij moeten als mensheid overleven op deze planeet. Niet meer ten koste van elkaar, maar dankzij elkaar. We kunnen het beter  krijgen.”

En: “Nog een reden waarom er revolutie komt: laatst was in het nieuws dat 85 rijkste mensen ter wereld de helft van de planeet bezit. Ik bestrijd dat. Ik zeg: 85 procent van de rijkste mensen bezit meer dan 80 procent van de planeet. Want die eerste 3,5 miljard mensen hebben helemaal niks; 1 tot 7 dollar per dag. Dan heb je de middelmoot, die verdient 10 dollar. Da’s ook niks. Dan heb je de westerse wereld, een groep gewone mensen: die hebben schuld. En voor die schuld hebben ze dingen: een huis, bijvoorbeeld, of een auto. Als je nou kijkt in de geschiedenis naar revoluties, dan zijn het altijd zulke momenten waarop het gebeurt. Dat was zo met de koningen en de adel toen de Franse revolutie uitbrak, dat was zo bij de Romeinen die alles kwijt raakten aan de stammen uit het Noorden. Bij allemaal. Momenten waarop we geen vertrouwen meer hebben in onze bestuurders. En dat hebben we op het ogenblik niet meer. Je hebt de jaarlijkse Trust Barometer van Edelman. Ik vind het ontzettend leuk om die te bekijken. Wat zie je? Mensen vinden de politiek onbetrouwbaar, de banken onbetrouwbaar… Alles is onbetrouwbaar! De farmacie, de energie. In Nederland gelooft nog maar 1 op de 20 mensen wat een bestuurder zegt, of hij nou bij de overheid zit of bij het bedrijfsleven. Al die dingen samen betekent dus: we zijn helemaal klaar voor de revolutie. Als die vonk inslaat, gaat het hard. Het is als met het ontdekken van het perspectief in de schilderkunst: ongeveer 400 jaar na Christus. Ik zie nu precies in een tekening of het perspectief klopt. Daarvoor zagen we het niet.”

Het wordt dit keer geen revolutie met bloedvergieten, of met een madame Tussaud die de afgehakte hoofden verzamelt om er wassen beelden van te kunnen maken. Het zal volgens Koornstra een vlinderrevolutie worden. En daarna? Daarna ontstaat een paradijselijke situatie.

Koornstra: “Kennedy zei: ‘Ik wil een man op de maan, binnen tien jaar en veilig terug’. Ik zeg: ik wil slechts het paradijs op aarde.”

Het volledige artikel uit P+ is te bestellen bij artikelgemist.nl. Gebruik de zoektermen ‘Paradijs op aarde’

Abonneren op het tijdschrift P+ People Planet Profit