Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
saildrone
saildrone
08 september 2016

Zeilende drones meten oceaanklimaat

Naast vliegende drones zijn er nu ook zeilende drones, Saildrones, die zelfstandig de oceanen op koersen om daar metingen te doen. Beleggers steken 12,5 miljoen euro in het bouwen van een vloot.

De maker van deze zelfvarende zeilbootjes is het Amerikaanse bedrijf Saildrone. De eerste types hebben zich al bewezen door met elkaar 100.000 kilometer af te leggen, onder meer voor de oostkust van de VS, op de Atlantische Oceaan.

De zeiltechniek van de drones is gek genoeg op land ontwikkeld door de Brit Richard Jenkins. Hij verbrak in 2009 het wereldrecord voor de hoogste snelheid met een een voertuig dat door de wind werd aangedreven. Hij wist een snelheid van maar liefst 202,9 kilometer per uur te bereiken, in zijn auto met de naam Greenbird.

Jenkins werkt samen met de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een Amerikaans overheidsagentschap dat onderzoek doet naar het klimaat en milieu. Hij kreeg eerder financiele steun van de CEO van Google, Eric Schmidt, via de Foundation die hij samen met zijn vrouw Wendy beheert.

Jenkins was erg blij met de extra kapitaalinjectie voor zijn start-up. "Data die worden verzameld door de Saildrones zullen inzicht geven in onderwerpen als het weer, vispopulaties, oceaanverzuring en klimaatveranderingen - processen die elke persoon op deze planeet zullen treffen.”

Meer over de techniek van de Saildrones