Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
&samhoudplaces, foto hoofdredacteurendiner L'Oreal
&samhoudplaces, foto hoofdredacteurendiner L'Oreal
09 februari 2013

&samhoud places: een 10 van Johannes van Dam

&samhoud staat in de MVO-wereld bekend als een visionair adviesbureau, vooral als het gaat over de inzet van mensen op de werkplek. Dat inspiratie en goed samenwerken tot topkwaliteit leidt, bevestigde Johannes van Dam, die het nieuwe restaurant &samhoud places in Amsterdam het cijfer 10 toekende.

Soms hebben wij zomaar ineens alle geluk van de wereld. De uitnodiging van L’Oréal stond al een tijdje in onze agenda: het jaarlijkse hoofdredacteurendiner. Ditmaal zou wij elkaar in het pas geopende &samhoud places ontmoeten, al die dames van de Libelle, de Elle, de Red, de Elegance en de Santé, die elkaar al heel goed lijken te kennen. Wij daarentegen kennen &samhoud weer, die in P+ vier pagina’s de ruimte kreeg om de verlichte ideeën over HRM-beleid te etaleren. Meest opvallend: een record aantal dagen vaderschapsverlof voor de eigen medewerkers.

Dus waren we heel erg benieuwd naar het restaurant, ontstaan uit een samenwerking van Salem Samhoud en Moshik Roth, de kok het in zijn Brouwerskolkje in Overveen al tot 2 Michelinsterren had gebracht. Sterren die hij mocht meenemen naar Amsterdam, naar de nieuwe locatie pal naast de Openbare Bibliotheek, die weer pal naast het CS Amsterdam staat. Perfect dus voor treinreizigers, en even een beetje spoorzoeken voor autobezitters naar de ondergrondse garage.

Laat nu toevallig in het weekend voorafgaande dit diner restaurantcriticus Johannes van Dam in het Parool zijn verslag plaatsen, met een cijfer dat hij in zijn leven maar tweemaal eerder toekende: een sublieme 10. Wij mochten op maandagavond vaststellen: daar is niets op af te dingen. Het diner was perfectemento!

Bescheidenheid is niet de grootste deugd van Salem Samhoud. In een zwaar boek dat hij schreef over bronnen van inspiratie die mensen samenbrengt, citeert hij de grootste denkers die op deze planeet rondliepen. Spreuken die nu ook op de muren van het restaurant staan, wensen, dromen, wijsheden. Ieder kan er het zijne uitkiezen. Voor L’Oréal voegde er zelf ook een mooie aan toe: “Beauty has the power to change our lives”, een uitspraak van Wing Shya, een beroemde modefotograaf uit Hong Kong.

Hoe beschrijft Van Dam het restaurant? “&samhoud places genaamd, ademt rust en luxe uit. Het vele glas in de grote lounge op de begane grond geeft over het water uitzicht op de Kloveniersburgwal. Het restaurant is een verdieping hoger, te bereiken via een lange, slingerende trap die de vorm van die ampersand (&) uit het logo heeft. En boven is het al net zo licht en ruim, met grote ronde tafels en een keuken achter glas, waardoor niets voor je verborgen blijft. De kundige bediening slaat de juiste toon aan van ontspannen professionaliteit.”

Net als Van Dam kregen wij de prachtige amuses aangeboden. Van Dam daarover. “Eerst is er de dimsum van langoustine en abalone in stoommandjes (er liggen ook eetstokjes op tafel); vervolgens een minicalzone (een soort pasteitje) gevuld met eendentong, taleggio en paddenstoelen. Dan is er een op een old fashioned cocktail geïnspireerd gerecht met een tipje ganzenlever en ten slotte een hart met witte chocolade, biet en haringkuit. Alles ziet er niet alleen schitterend uit; de smaken zijn steeds kleine explosies die je wakker schudden, mocht je zijn weggedroomd. Je moet hier volledig bij de les blijven.”

Hij weet dan al dat er een heel hoog cijfer aan zit te komen: “Het is meteen duidelijk dat in deze keuken veel aandacht is voor de verrassende aroma's en structuren van groenten, fruit en kruiden en dat de chef daar op een bijzondere wijze gebruik van maakt, heel anders dan chefs die het zoeken in technische hoogstandjes en transformaties van structuren. Hier komt de inspiratie uit de producten zelf en die zijn niet alleen in hun waarde gelaten, maar geëxalteerd.”

Na het toetje is het vonnis definitief geveld. “En dan is er een dessert: een zeer luchtige karamelsoufflé op appelcompôte met het mooiste vanille-ijs ooit, ruim van truffel voorzien. Natuurlijk worden we in de watten gelegd, maar niet alleen wij. Het is duidelijk dat ze niet anders kunnen - ze zijn gewoon zo goed. Einstein had gelijk: door de intelligentie en vooral de verbeelding, de liefde voor de producten en de prikkeling van elke snaar van zelfs een doorgewinterde gastronoom is dit de absolute top.”

In stille bewondering verlieten ook wij het pand, licht zwevend op een prachtige ervaring, maar ook de teleurstelling verbijtend dat het zo moeilijk is smaken als herinnering op te roepen.

De recensie van Johannes van Dam
De website van &samhoud places