Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Diederik Samsom, foto Chris de Bode
Diederik Samsom, foto Chris de Bode
08 oktober 2017

Samsom: Nederland vol boortorens naar aardwarmte

Over tien jaar moet overal in Nederland naar aardwarmte geboord worden. Geothermie moet net zo belangrijk worden als windenergie op zee nu. Dat zegt oud-politiek leider Diederik Samsom in de P+ Special van deze week. Samsom is energie-adviseur van HVC die dit jaar in het Westland op vier kilometer diepte naar heet water in de ondergrond gaat boren.

Diederik Samsom en Marco van Soerland, manager lokale warmte van HVC, stellen in de nieuwe P+ dat geothermie in Nederland nog steeds ‘terra incognita’ is. “Letterlijk”, stelt Samsom. Hij bepleit daarom dat het staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) zich “ met nieuwe seismiek moet gaan richten op nieuwe bodemschatten, zoals aardwarmte”. EBN was tot nu toe betrokken bij het speuren naar gas en olie.

Bij het grote publiek is nauwelijks bekend dat de helft van de energiebehoefte van Nederland uit warmte bestaat. Vraag is hoe we het in de toekomst warm houden ’s winters als ons eigen aardgas op raakt en we niet afhankelijk willen worden van Rusland en oliesjeiks.

Samsom heeft zich om deze reden gemeld bij HVC, het grondstof en energiebedrijf in Alkmaar. “Toen ik mijn politieke avontuur afsloot, for the time being, bedacht ik: waar kan ik nu enige meerwaarde hebben? Ik zag tot mijn ontsteltenis ook veel te weinig spelers die in staat zijn daar een impuls aan te geven. Het zijn er zo weinig dat je ze op de vingers van een hand kunnen tellen… Kan je nog een vinger missen ook. Maar HVC is een van die spelers. Dus heb ik mij daar gemeld met de mededeling: Ik ga jullie helpen. Als ik een verschil wil maken, dan moet ik daar zijn.”

Samsom werkt nu nauw samen met Van Soerland: “In de persoon van Marco is HVC een bedrijf met een publieke inbedding, een grondstof- en energiebedrijf met zoveel gemeenten en waterschappen als aandeelhouder. Dat vind ik als sociaal-democraat natuurlijk erg belangrijk. In de gebouwde omgeving heb je een overheidsrol nodig voor de energietransitie. Dan is dit bedrijf buitengewoon geschikt. Alle lichten staan hier bovendien op groen.”

Van Soerland over het project in het Westland: “Ik ben verantwoordelijk voor de afdeling lokale warmte. In ons team zitten geologen, procesbegeleiders, warmtenet-specialisten, expoitatiemanagers. We nemen nu ook mensen aan die afkomstig zijn van gerenommeerde olie- en gasbedrijven die weten wat er nodig is bij zulke operaties.”

Vervolgend, over de boring die dit jaar gaat beginnen: “De gemeente Westland is aandeelhouder in HVC. In 2011 wilden partijen daar ook geothermie gaan ontwikkelen voor de gebouwen van de bloemenveiling, Royal FloraHolland. Maar gebouwen konden niet uit de voeten met de temperatuur op tweeënhalve kilometer diepte. Geologen hebben toen gezegd: laten we dan eens op vier kilometer diepte kijken. Daar is het heter, die temperatuur kun je makkelijker in bestaande installaties kwijt. Maar er zou dan zoveel heet water vrijkomen dat de bloemenveiling zei: dat is voor ons teveel. Dat moeten we dan zien kwijt te raken aan onze omgeving. En daar zijn we niet van. Royal FloraHolland ging daarop naar de gemeente Westland en de gemeente heeft op haar beurt de eigen nutsbedrijven Westland infra en HVC erbij betrokken. Omdat HVC een groot aandeel in het project zou nemen, ben ik sinds 2011 verantwoordelijk voor dat initiatief. Sinds 2014 als directeur van de combinatie Trias Westland. Deze maand staat de boortoren er en gaan we de grond in.”

Samsom bepleit in de P+ Special dat Nederland ook veel sneller het beschikbare oppervlaktewater moet inzetten om drijvende zonneparken te installeren. Samsom: “Laat Nederland nu buitengewoon veel water hebben. De Chinezen zijn ons voorgegaan. Dat vind ik eigenlijk onverteerbaar. Maar goed. We krijgen dus enorme drijvende zonnecentrales. Die als voordeel hebben dat ze ook nog eens heel gemakkelijk met de zon meedraaien. Dan hebben we het over meren, sloten, plassen, de zijkanten van rivieren. Heel veel meren zijn zo ondiep dat je er met een zeilbootje echt niet doorheen kunt.”

Lees het volledige interview in de P+ Special van deze week.

foto Diederik Samsom: Chris de Bode

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special over Samsom en aardwarmte HVC (524 kb)