Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Sant'Anna
Sant'Anna
01 oktober 2014

Bronwaterfles die in 80 dagen composteert

Te koop in Italië, een fles bronwater die zelfs in zee geworpen niet bijdraagt aan de Plastic Soup. De Biobottle van Sant’Anna decomposteert in 80 dagen.

Wij hadden zo erg gehoopt dat Coca-Cola netjes het statiegeld voor lief nam, tot hun veelvuldig aangekondigde biobottle de zaken van de PET-fles zou overnemen. Dat was een topvoorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen geweest. Helaas is er geen aansluiting van het ene op het andere systeem. In het gat dat valt moet het statiegeld geslachtofferd worden. Waarmee de makers van Coke zich degraderen tot de laagste regionen van ondernemerschap.

Zo verlies je alle krediet. Vandaag nog moest het bedrijf een prijs weigeren van boze consumenten voor het mierzoete kinderdrankje Capri-Sun Multivitamin. Volgens Foodwatch is dit het meest misleidende product van 2014. Dat vonden althans 10.000 consumenten.

Wat is er mis mee volgens Foodwatch? “Eén zakje van 200 ml bevat 19 gram suiker, bijna net zoveel als dezelfde hoeveelheid cola. Omgerekend zijn dat bijna 5 suikerklontjes. Verder bestaat het drankje uit 12 procent vruchtensap uit concentraat, bronwater, natuurlijke aroma's en toegevoegde vitamines. Die laatste zijn vooral toegevoegd om het drankje onterecht een verantwoord imago te geven.”

Dan doet de bronwaterfabrikant Sant’Anna in Italië het beter. En is een stuk sneller ook met een duurzame flesoplossing dan het grootste frisdrankconcern ter wereld.

De Italianen slaan zichzelf op de borst. “Met 650 miljoen Sant’Anna flessen van 1,5 liter besparen wij 176.800 vaten ruwe olie. Daarmee kun je een stad met 520.000 inwoners een maand verwarmen. Of je kunt er met een auto 30.082 keer meer de wereld mee rond rijden.”

Op hun website laten de makers de certificaten zien die de echtheid van dit plantaardige product bewijzen.
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier