Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Verf voor scheepsromp levert snellere schepen op
Verf voor scheepsromp levert snellere schepen op
30 april 2014

Coating scheepsromp levert CO2-krediet op

Schepen die minder brandstof gebruiken, kunnen van AkzoNobel en The Gold Standard Foundation een koolstofkrediet voor verminderde CO2-uitstoot verdienen. Dat kan door de romp van hun schepen anders te schilderen.

De certificering kan behaald worden wanneer eigenaren en exploitanten de biocide antifouling op bestaande schepen vervangen door de exclusieve, biocidevrije rompcoating Intersleek.

Hoe werkt het? Voordat coating vervangen wordt door Intersleek wordt een basisemissieniveau bepaald voor het schip. Nadat de biocidevrije rompcoating is aangebracht wordt op dezelfde wijze een tweede toetsing gedaan om de emissiebesparing na de toepassing van Intersleek te bepalen. De verminderde uitstoot als gevolg van een lager brandstofverbruik wordt dan omgezet in de koolstofkredieten.

De aanbieders van dit krediet zijn Marine Coatings van AkzoNobel, leverancier van International geavanceerde rompcoatings, en The Gold Standard Foundation. The Gold Standard certificering is een unieke methode waardoor schepen beloond worden met koolstofkredieten voor verminderde CO2-uitstoot.

"Dankzij deze baanbrekende methodiek profiteren eigenaren en exploitanten van schepen tweemaal als ze investeren in Intersleek-technologie. Ten eerste verbeteren ze hun efficiëntie op het gebied van exploitatie, milieu en energie, met als gevolg dalende brandstofkosten en emissies en vervolgens plukken ze de extra financiële voordelen van koolstofkredieten, die we met hen delen", aldus Trevor Solomon, Business Manager van Intersleek.

Conrad Keijzer, lid van het Executive Committee van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Performance Coatings, voegt hieraan toe: "Dit vooruitstrevende initiatief is een treffend voorbeeld van hoe wij voortdurend innoveren om onze klanten duurzame waarde en voordelen te bieden. De verdere introductie van schone technologieën in de internationale maritieme sector maakt deel uit van ons Planet Possible-beleid dat gericht is op méér doen met minder".

AkzoNobel werkte meer dan twee jaar aan de ontwikkeling van de methodiek voor koolstofkredieten als onderdeel van haar onderzoek naar het toegankelijker maken van eco-efficiënte technologieën voor een groter deel van de scheepvaartsector. De onderneming koos voor een samenwerking met The Gold Standard Foundation omdat deze de kwalitatief de hoogwaardigste en meest betrouwbare norm voor CO2-certificering hanteert met strenge duurzaamheidscriteria binnen drie categorieën: milieutechnisch, sociaal-economisch en technologisch.

De website van de International, de AkzoNobel-producent van de speciale verf voor scheepsrompen Intersleek, die wetenschappelijk bewezen leidt tot een vermindering van CO2-uitstoot.